Uus häda Soomes: jõukad inimesed krabavad kehvikutele mõeldud tasuta maske

Soome valitsus andis maskikandmise soovituse ja seoses sellega hakkasid omavalitsused pakkuma kehvemal järjel inimestele tasuta maske, mille valitsus hüvitab. Nüüd on aga välja tulnud, et ka jõukad inimesed on hakanud kehvikutele mõeldud tasuta maske kokku ahnitsema.

Tasuta maskide jagamiskohtades on olnud väga palju sagimist. Soome lõunaosas Kouvola ümbruses Kymenlaaksos hakati maske jagama üleeile teisipäeval. Kotkas läksid kõik 30 000 maski mõne tunniga. Jyväskyläs läks ühe päevaga koguni 60 000 maski, vahendab Yle.

Kohaliku sotsiaalteenuste firma Kymesote töötajad on märganud, et tasuta maskide järel käivad ka jõukad  tööl käivad inimesed. See oli üllatus, kuna arvati, et tasuta maskide järele lähevad ainult kehvikud.

Ametkonnad ei suuda kontrollida, kas maskide järel käivad inimesed on ka tegelikkuses kehval järjel. Mingeid isikuandmeid ega tulusid ei kontrollita.

Sama probleemi on täheldatud Soomes ka toidupankade nn leivasabades. Helsingis saab minna praktiliselt igaüks leivasabasse tasuta toidu järele. Toidusabas käies on võimalik omale saada iga päev tasuta toit lauale. Kuivõrd tasuta toidu järel on hakanud käima ka jõukad inimesed, on arutatud leivasaba inimeste tausta kontrollimist. Sellest mõttest on aga siiski loobutud.

Kymenlaakso sotsiaaltöötajad on märganud, kuidas tasuta maskide järel käivad inimesed on pärast seda istunud kallisse Volvosse. Kotkas ja Kouvolas jagati tasuta maske pakkidega. Ühte pakki mahub 50 maski. Seetõttu läkski maske kümneid tuhandeid. Tasuta maskide jagamise kohtades on tekkinud lausa järjekorrad.

Hyväosaiset hamstrasivat vähävaraisille tarkoitettuja ilmaisia kasvomaskeja – sosiaalityöntekijä: “Pariskunta hyppäsi todella kalliin näköiseen Volvoon”

Ilmaisten maskien jakelupisteissä on ollut ruuhkaa ensimmäisten päivien aikana. Vähävaraisille tarkoitettuja ilmaisia kasvomaskeja on saattanut päätyä vääriin käsiin. Ainakin Kymenlaaksossa on havaittu, että maskeja ovat hakeneet myös muut kuin vähävaraiset ihmiset. Sote-kuntayhtymä Kymsote aloitti ilmaisten maskien jakelun eilen tiistaina. Jakelupisteillä oli paikoin hyvin ruuhkaista, ja hakijoita kertyi jonoiksi asti.

Kommentaarid
(Külastatud 2,429 korda, 1 külastust täna)