Uus avastus: 33-aastane Hong Kongi mees nakatus koroonaga teist korda järjest

33-aastane Hong Kongi mees, kes põdes 4 kuud tagasi koroonaviiruse haigust COVID-19 ja tervenes nakatus nüüd uuesti viiruse uue tüvega. Tegemist on teadaolevalt esimese juhtumiga, kus on ära tõestatud, et inimene on pärast haigestumist uuesti koroonaga nakatunud.

Viiruse geneetiline analüüs näitas, et teist korda nakatus mees teise tüvega. Mees oli käinud Hispaanias ja naasis Hong Kongi, vahendab South China Morning Post.

Nüüd hoiatavad arstid, et inimene võib koroonaga uuesti nakatuda vaid mõned kuud peale haigestumist. Immuunsus on väga lühiajaline ja antikehad kaovad organismist.

Kõik viirused, kaasa arvatud uus koroonaviirus SARS-CoV-2 muteeruvad aja jooksul. Nüüd tuvastasid arstid, et inimene võib koroonaga uuesti nakatuda vaid mõned kuud peale haiguse läbipõdemist.

Pärast uut nakatumist polnud mehel aga haiguse sümptomeid. Tal tuvastati nakkus reisijate testimise käigus lennuväljal. See näitab, et mehel võis olla tekkinud teatud immuunsus viiruse suhtes.

Küll aga seavad mitmed uuesti nakatumise juhtumid kahtluse alla lootused pikaajalisest immuunsusest. Seni on teadlased väitnud, et koroonaga uuesti nakatumised on olnud vigase testimise põhjus või et viiruse osakesed on elanud organismis veel edasi.

Mõnede viirustega nagu tuulerõuged mäletab organism hästi haigust ja inimene enam ei nakatu. Koroonaviiruse puhul on aga teadlased hakanud kahtlema, kas inimestel on võimalik saavutada pikaajalist immuunsust. Seetõttu on küllalt tõenäoline koroona teine laine ka neis piirkondades, kus inimesed on eelnevalt juba koroonat põdenud.

Mõned teadlased aga väidavad, et see üks juhtum Hong Kongi mehega ei näita ega tõesta veel midagi. Hong Kongi ülikooli arstiteaduskonna töötajad aga väidavad, et nemad olid esimesed, kes tegid kindlaks koroona puhul uuesti nakatumise võimaluse. Samas väidavad teadlased, et vaktsiini võtmine pole sellises olukorras mõttetu. Nende väitel võib vaktsineerimise mõju olla erinev kui see, mis saadakse haiguse läbipõdemisest. Seetõttu on vaja ära oodata vaktsiiniuuringute tulemused.

Hong Kongi mehel tuvastati esimest korda koroonaga nakatumine 26. märtsil, kui tal esines köha, kurguvalu, palavik ja peavalu. Enne seda oli ta täiesti terve mees. Mees pandi haiglasse, aga ta tervenes kolme päevaga. Ta lasti haiglast välja 14. aprillil, kui kaks koroonatesti olid negatiivsed.

Uuesti tuvastati mehel koroona 15. augustil, kui teda testiti pärast Inglismaa kaudu Hispaaniast tulekut. Ta pandi uuesti haiglasse, aga tal polnud haigusnähtusid. Teadlased võtsid mõlemal korral mehe süljest proovid ja analüüsisid geneetilist koostist. Selle käigus tuvastati, et teisel korral nakatus mees viiruse erineva tüvega. Teadlaste väitel näitab juhtum seda, et inimene võib koroonaga uuesti nakatuda vaid mõned kuud peale haiguse läbipõdemist.

Hong Kong may relax social-distancing rules as 9 new Covid-19 cases expected

Government may loosen restrictions on restaurants, while other establishments, including beauty parlours and cinemas, could be allowed to reopen.

No Title

Here is the press release: pic.twitter.com/oLruPSMdPV

Kommentaarid
(Külastatud 606 korda, 1 külastust täna)