Üks soome mees sõidutas ligi 1000 inimest koroona ajal üle Soome-Vene piiri

Pärast seda, kui riigid koroona tõttu piirid sulgesid, ei pääsenud inimesed enam liikuma. Venemaa sulges piiri Soomega 17. märtsil ja pärast seda tegi seda Soome. Edasi ei pääsenud üle piiri enam keegi muu kui veokite juhid.

Praegugi on Soome-Vene piiripunktid täiesti tühjad. Kui varem olid need täis järjekorras ootavaid sõiduautosid, siis nüüd valitseb tühjus, vahendab Yle.

Pärast piiride sulgemist jäi Venemaale lõksu sadu soomlasi. Kuidagi oli vaja nad ära tuua. 58-aastane soome mees Jukka Jyrkinen, kes oli juba nõukoguse ajal Imatra ja Svetogorski vahel käinud, hakkas Venemaalt oma 9-kohalise väikebussiga inimesi ära tooma.

Lisaks oli Soome jäänud venelasi, kes tahtsid tagasi koju pääseda. Tavapäraselt vedas Jyrkinen oma bussiga kullerposti Lappeenrantast Peterburi ja tagasi kolmel päeval nädalas. Pärast piiride sulgemist hakkas ta sõitma iga päev, kuna nõudlus oli nii suur. Nii vedas mees inimesi üle piiri kuni jaanipäevani välja. Kokku sõitis temaga üle piiri märtsist jaanipäevani üle 1000 inimese.

Soome mees Jyrkinen räägib, et temaga sõitis Venemaalt Soome lisaks soomlastele veel ameeriklasi, kanadalasi, brasiillasi, jaapanlasi, hongkonglasi, austraallasi ja uusmeremaalasi. Osa Soome tulnutest liikusid edasi Helsingi-Vantaa lennujaama. Soome mees räägib, et kuigi ta oleks võinud suure nõudluse tõttu hinda tõsta, ta seda siiski ei teinud.

Äkkiä alkoi suuroperaatio, johon kukaan ei ollut valmistautunut – yhden miehen tehtävä oli kuljettaa pikkubussilla yli 1 000 ihmistä läpi suljetun itärajan

Suomen ja Venäjän viranomaiset keksivät keinon, jolla Jukka Jyrkinen saatiin tuomaan hädissään olevat ihmiset kotiin. Suomen itärajalla tapahtui viime maaliskuussa jotain, mitä kukaan ei olisi voinut hetkeä aiemmin kuvitellakaan.Koronaviruksen leviämisen estämiseksi valtiorajansa laittoi ensin kiinni Venäjä 17.3.2020 ja paria päivää myöhemmin Suomi. Tieto tuli lopulta niin äkkiä, että osa turisteista jäi jumiin vieraaseen maahan.

Kommentaarid
(Külastatud 761 korda, 1 külastust täna)