Teadlased tegid kindlaks, miks koroona mõjutab mehi rohkem kui naisi

Teadlased tegid kindlaks, et koroona mõjutab mehi rohkem kui naisi, kuna naiste organism tagab parema ja kiirema immuunreaktsiooni viirusele.

USA Yale’i ülikooli teadlased tegid kindlaks, et mehe organismis on rohkem põletikku tekitavaid valkusid tsütokiine, mis põhjustavad nn tsütokiinitormi. Need tormid tekivad, kui organism ei võitle enam pelgalt viirusega, vaid hakkab ründama omaenda rakkusid ja kudesid, vahendab New York Times.

Naiste organism omakorda toodab rohkem T-rakkusid, mis on viiruseid hävitavad valged verelibled. Meeste organismis on väga madal T-rakkude tase ja see väheneb veelgi vanusega. Naistel sellist vanuselist mõju ei esine.

Teadlased tuvastasid, et meeste ja naiste organism reageerib koroonaviirusele erinevalt. Seetõttu on meestele ja naistele vaja COVID-19 puhul erinevat ravi ja vaktsiine, märkis Yale’i ülikooli immunoloogia professor dr Akiko Iwasaki.

Maailmas esinenud koroonasurmadest ligi 60 protsenti moodustavad mehed. Hiinas, kust haigus alguse sai olid kaks kolmandikku ohvritest mehed.

Teadusajakirjas Nature avaldatud uuringust tuleb välja, et meeste organismis on rohkem põletikku põhjustavaid tsütokiine kui naistel. Tsütokiinid on osa organismi immuunreaktsioonist haigusele. COVID-19 puhul aga reageerib organismi immuunsüsteem üle, seda kutsutakse tsütokiinitormiks, mis pöörab organismi enda vastu.

Why Does the Coronavirus Hit Men Harder? A New Clue

Women produce a more powerful immune response than do men, a new study finds. The coronavirus may infect anyone, young or old, but older men are up to twice as likely to become severely sick and to die as women of the same age. Why?

Kommentaarid
(Külastatud 418 korda, 1 külastust täna)