Soomet valitsevad sotsid tahavad sisse viia 6-tunnise tööpäeva, aga sellega ei olda rahul

Soome peaminister ja sotside juhiks valitud Sanna Marin ütles, et sotsid valmistavad järgmise kolme aasta jooksul ette konkreetsed ettepanekud, kuidas viia sisse 6-tunnine tööpäev nii, et palk ei väheneks.

Eelmisel aastal sotside 120. aastapäeval käis Marin välja idee 4-päevase töönädala ja 6-tunnise tööpäeva kohta. Soome ettevõtluse uurimiskeskuse ETLA juht Aki Kangasharju peab aga tööaja lühendamist rumaluseks, vahendab Iltalehti.

Kangasharju ütles, et see on ilus unistus. 20. sajandil tootlikkus ja rahvaarv kasvasid, seetõttu oli võimalik arendada heaoluühiskonda nii, et reaalpalk kasvas ja tööaeg lühenes. Nüüd loodetakse, et ka edaspidi on see võimalik. Selleks, et tööaega lühendada, on vaja tootlikkust kasvatada.

Kangasharju märkis, et samal ajal kui räägitakse tööaja lühendamisest tõstetakse makse ja seistakse vastu tööturureformile. Majanduse reformimist takistatakse ja samal ajal unistatakse hüvedest. Seetõttu peab Kangasharju juttu lühemast tööpäevast täiesti populistlikuks utoopiaks. Tegelikkuses ei olda valmis selleks, et soomlastel parem oleks.

Kangasharju väitel oleks praeguses olukorras vaja hoopis pikendada tööaega. Tööealine elanikkond väheneb ja seetõttu pole võimalik lühendada tööaega ilma riiki majandusklikult kahjustamata. Kangasharju väitel on peaminister ja tema erakond täiesti vastutustundetud.

Soome ametiühingute keskliidu STTK peaökonomist Patrizio Lainà ütles, et tööaja lühendamine on siiski võimalik. Tema väitel on tööaeg varemgi lühenenud ja see juhtub ka tulevikus. Kuivõrd 8-tunnine tööpäev on olnud võimalik, siis on võimalik ka 6-tunnine tööpäev.

Lainà väitel on tulevikus kasutusel meetmed, mis võimaldavad suurendada inimeste vaba aega. Vaba aega hindavad eriti noored. Heaolu võiks kasvada, kui tootlikkuse kasvust suunatakse osa tööaja lühendamiseks. Lainà sõnul on veel vara öelda, milles see väljendub, kas see on igapäevane tööaja lühendamine või pikem puhkus või midagi muud.

SDP ehdottaa kuuden tunnin työpäivää – Etlan johtaja jyrähti: “Täysin vastuutonta taloudenpitoa”

SDP:n maanantaisessa puoluekokouksessa käsiteltiin työajan lyhentämistä. Pääministeri Sanna Marin kertoo, että hänen johtamansa sosialidemokraattinen puolue valmistelee seuraavien kolmen vuoden aikana konkreettiset esitykset siitä, miten Suomessa lyhennetään työaikaa palkkoja leikkaamatta. SDP antoi puoluekokouksessaan ympäripyöreän kannanoton kuuden tunnin työpäivistä. Marin puhui viime vuonna SDP:n 120-vuotisjuhlissa nelipäiväisen työviikon ja kuusituntisten työpäivien puolesta.

Kommentaarid
(Külastatud 1,252 korda, 1 külastust täna)