Soomes võetakse lapsi üha rohkem kodudest ära ja pannakse lastekodusse, aga seal on elu veel hullem – probleemi üritatakse nüüd kinni mätsida

Soomes võetakse kodudest ära üha rohkem lapsi ettekäändega, et lastekodus on neil parem olla. Tegelikkuses on aga lastekodus olukord veel hullem, nagu tuli välja äsjasest juhtumist, kus lastekodu töötajat üritati tappa.

Pärast seda on Munämäki lastekodu töötajatel keelatud meediale asjast rääkida. Lastekodus olnud kolm poissi peksid öövalves olnud lastekodu töötaja vaeseomaks ja vigastasid teda terariistaga. Üht 15-aastast noorukit kahtlustatakse tapmiskatses, vahendab Iltalehti.

Probleemid Soome lastekodudes järjest kuhjuvad, aga neist eriti ei räägita. Perede juurest võetakse ära ja pannakse lastekodusse üha enam lapsi. Eelmisel, 2019. aastal tehti lastekaitse teade 85 746 lapse kohta, neist üle 4500 lapse paigutati kiirkonnas lastekodusse. Seda on 4 protsenti enam kui 2018. aastal.

Kodust väljaspool elas 2019. aastal Soomes kokku ligi 19 000 last ja noorukit. Soome omavalitsuste liidu spetsialist Aila Puustinen-Korhonen peab olukorda murettekitavaks. Näiteks on väga hull olukord laste vaimse tervise probleemidega. Lapsed võetakse kodudest sageli ära vaimse tervise probleemide tõttu, aga nende probleemidega lastekodudes ei tegeleta.

Arvatakse, et kodust äraviimisega aidatakse last, aga tegelikkuses esineb lastekodudes samuti probleeme ja turvatunde puudumist, mis omakorda kahjustavad vaimset tervist. Seetõttu on vale arvata, et lastekodu on lapsele hea koht kasvamiseks, ütles Puustinen-Korhonen.

Koostööpedagoog ja vihakoolitaja Jari Koponen leiab, et lastekaitse eraldab peredest probleemseid lapsi liiga palju arvestades oskusi neid aidata. Ta on kokku puutunud selliste lastega ja näeb, kuidas lapsed lastekaitse tegevuse tõttu kannatavad.

Soomes tegeleb üks sotsiaaltöötaja 30-130 lapsega, mis võib osutuda väga koormavaks. Uuringute järgi puudub 40 protsendil juhtudest lastekaitse puhul vajalik ressurss. See omakorda nõrgendab lastekaitse taset. Olukord on hull ja ohtlik nii lastekaitse töötajatele kui lastele ja noorukitele. See tuli hästi välja Munämäki lastekodu juhtumiga.

Aasta aega tagasi pussitas üks 16-aastane tüdruk laste turvakodu töötajat Harjavalta linnas. Selgus, et turvakodus polnud piisavalt töötajaid. Munämäki lastekodus on samuti tuvastatud puudusi. Seaduse järgi peab lastekaitseasutuses olema piisaval hulgal juhendajaid. Seda nõuet aga ei suudeta täita. Seetõttu on lastekodudes vägivalla oht väga suur. Piisavate ressursside puhul aga suudetaks vägivalda ohjata.

Koponeni väitel käituvad lapsed lastekodus vägivaldselt, kuna nad tunnetavad turvatunde puudumist ja ebakindlust.

Kommentaarid
(Külastatud 5,530 korda, 1 külastust täna)