Soomes saab esmaspäevast alla laadida uut koroonaäppi Koroonavälk

Soomes saab alates esmaspäevast, 31. augustist alla laadida uut koroonaviiruse tõrje äpp Koronavilkku (tõlkes: Koroonavälk).

Rakendus töötab nii Androidi kui iPhone’i telefonidega. Rakenduse tööpõhimõtteks on selline, et telefonid saadavad üksteisele signaale ehk anonüümseid koode, mille abil hoiatatakse kasutajaid. Isikud, kes on olnud koroonaga nakatunud isikule piisavalt kaua piisavalt lähedal, saavad äpi kaudu sellest teada, vahendab Iltalehti.

Rakendus on täiesti anonüümne, seda ei registreerita, mistõttu keegi ei tea, et isik seda kasutab. Isegi tunnuskoodid, mida teiste telefonidega vahetatakse vahetuvad, mistõttu ei saa ka koodi järgi isikuid tuvastada.

Kui isik nakatub, siis vahendatakse Kela kaudu info telefonidele laiali ja iga telefon ise arvestab, kas kokkupuude on olnud või mitte. See tähendab, et isegi kokkupuute info ei lähe telefonist väljapoole.

Huawei uutes telefonides pole Google Play teenust, mistõttu sinna rakendust laadida ei saa, aga Huaweiga käivad läbirääkimised, et rakendus ka sinna saada. Vanemates Huawei ja Honor telefonides on Google Play olemas ja rakendus sealt leitav.

Eesmärk on saavutada Soomes esimese kuu ajaga miljon allalaadimist. Siin käib riikide vahel omamoodi võistlus, näiteks Iirimaal on sealset rakendust alla laadinud 30-40 protsenti elanikkonnast.

Soomes on hinnatud, et kasu on rakendusest juba siis, kui seda laeb alla 10-15 protsenti inimestest. Parim kasu on aga siis, kui võimalikult palju inimesi rakendust kasutama hakkab.

Koronavilkku tulee ladattavaksi maanantaina – näin sovellus toimii

Koronavilkkua käytetään koronatartuntojen jäljittämiseen. Koronavilkku-sovellus saapuu Android- ja Iphone-puhelimille maanantaina 31. elokuuta. Iltalehti pääsi tutustumaan sovelluksen toimintaan ennakkoon. Katso yllä olevalta videolta, miten sovellus toimii. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho vastasi lisäksi tarkemmin kysymyksiin sovelluksen toimintaperiaatteista ja käyttöturvallisuudesta. Miten sovellus toimii?

Kommentaarid
(Külastatud 492 korda, 1 külastust täna)