Soomes on suur probleem koroonatestidega – lapsele ei saanudki testi aega

Soomes on viimasel ajal olnud juttu pikkadest sabadest seoses koroonatestidega. Nüüd andis üks 4-aastase lapse isa teada, et lapsel tõusis palavik ja ilmnesid koroona haigusnähud, aga pika helistamise peale selgus, et Helsingis polegi võimalik koroonatestile aega saada.

Asi juhtus neljapäeval, 13. augustil. Isa üritas tunde lapsel koroonatesti aega saada, aga lõpuks öeldi, et vaba aega ei olegi, vahendab Helsingin Sanomat.

Isa küsis, kas tal on mõtet helistada mõnel teisel päeval ja talle vastati, et ei ole, kuna pole näha, et olukord paraneks.

Alternatiivina pakuti isale võimalust pöörduda kas Laakso või Malmi tervisekeskusse. Lõpuks käis laps testi tegemas ühes erakliinikus ja tulemus oli negatiivne.

Sotsiaal- ja terviseministeeriumi soovituse järgi peaks laskma testi teha juba kergete haigusnähtudega. Koroonaviiruse haigusnähud on näiteks kurguvalu, palavik, köha, nohu ja seedeprobleemid. Helsingis peaks kehtima sama põhimõte.

Helsingi tervisekeskuste peaarst Timo Lukkarinen ütles, et lapse koroonatesti juhtumi puhul on midagi väga valesti läinud. Kõigile haigusnähtudega inimestele tehakse koroonatest, iseküsimus on see, millal testi tegema pääseb.

Praegu peaks Helsingis olema koroonatestide tegemise järjekord paar päeva. Pühapäevase helistamise peale peaks saama testi aja kolmapäevaks. Proovi võtmisest tulemuse saamiseni kulub praegu 3-4 päeva. See tähendab, et helistamisest kuni testi tulemuse saamiseni kulub nädal aega.

Praegu kehtib reegel, et nohust last ei tohi lasteaeda viia. Nohuse lapsega peab praeguste juhiste järgi minema testi tegema. Kui testi tulemus on negatiivne ja haigus annab järele, võib minna lasteaeda isegi siis, kui haigusnähud on alles. Enne testi tulemuste selgumist on soovitav vältida kontakte teistega.

Nüüd on aga haige lapsega kodus oleval vanemal probleem, kui testile ei pääse. See tähendab, et last ei saagi lasteaeda viia. Nüüd tahetakse Helsingis koroonatestide tegemise võimalusi parandada. Käesoleval nädalal avati proovide võtmise kohad Kruununhakas ja Itäkeskuses. Lähiajal avatakse uus punkt Jätkäsaaris. Lisaks on punktid Kannelmäkis, Laaksos ja Malmis. Proovide võtmise ja analüüsimisega tegeleb Huslab.

Koronavirus | Lapselle nousi kuume, mutta isän mukaan aikoja koronavirustestiin ei ollutkaan tarjolla Helsingissä – Johtajalääkäri: “Jotain on nyt pielessä tai ymmärretty väärin”

Tilanne koronavirustestauksessa on muuttunut yhä tukalammaksi Helsingin alueella. Helsingin Sanomat uutisoi paisuvista testausjonoista aiemmin tällä viikolla. Helsinkiläinen Henrik Harberg otti torstaina 13. elokuuta yhteyttä kaupungin koronavirusneuvontaan, kun hänen neljävuotiaalle lapselleen nousi kuume. Harberg soitti Helsingin koronaneuvontapalveluun. Tuntien odottelun sekä uuden puhelinsoiton jälkeen tuli vastaus: vapaita testausaikoja ei ole tarjolla lainkaan.

 

Kommentaarid
(Külastatud 432 korda, 1 külastust täna)