Soomes on ohus tuhanded töökohad, kui Lapimaale talvel turiste ei tule

Lapimaal läbi viidud küsitluse järgi võib kaduda üle poole turismiettevõtetest, kui talvel välismaalt turiste ei tule.

Üle poole augustis küsitletud 264 firmast märkisid, et nad ei pea vastu üle 10 kuu, kui talvel välismaalt kliente ei tule, vahendab Iltalehti.

Eelmine küsitlus tehti maikuus ja võrreldes sellega pole väljavaated paranenud. Maikuus arvas 25 protsenti küsitletutest, et peab vastu 5-10 kuud ja vaid kolmandik leidis, et peab vastu üle 10 kuu.

Värske küsitluse järgi toob talv kõige suurema osa klientidest. Kaks kolmandikku vastajatest märkisid, et välismaa kliendid toovad sisse üle poole käibest. 60 protsenti vastajatest leidsid, et kui välismaalasi ei tule, siis kukub käive vähemalt poole võrra. Talvehooajal langeb 38 protsendi vastajate jaoks käive üle 75 protsendi.

Praegu on Lapimaa turismisektoris tööl 8000-10 000 inimest. Vastajad leidsid juba praegu, et töötajate arv väheneb. Pooled vastajatest märkisid, et töötajate arv kukub üle poole.

Välismaa klientide ärajäämine tähendab suurt töötuse kasvu Lapimaa turismi ja teenindavas sektoris. Tähtsad on ka kodumaa turistid, aga nad ei suuda korvata välismaalaste ärajäämist. Pooled ettevõtted leidsid, et kodumaa turistidega suudetakse korvata maksimaalselt 20 protsendi välismaalaste käbest.

Tuhannet työpaikat vaarassa: Yli puolet Lapin matkailuyrityksistä uhkaa kaatua ilman ulkomaalaisia matkailijoita

Kyselyyn vastanneista reilusti yli puolet arvioivat, että ne eivät jatka toimintaansa yli kymmentä kuukautta pidempää, mikäli ulkomaalaisia asiakkaita ei tule talvikaudella. Lapin matkailuyrityksissä eletään parhaillaan kriittisiä aikoja. Lapin Matkaelinkeinon liiton ja Lapin Kauppakamarin tekemän kyselyn mukaan yli puolet 264 yrityksestä kertoo elokuussa, etteivät ne jatka toimintaansa kymmentä kuukautta pidempään, mikäli ulkomaalaisia asiakkaita ei tule lainkaan tulevalla talvikaudella.

Kommentaarid
(Külastatud 465 korda, 1 külastust täna)