Soomes on küsimus, kes maksab töölesõidu maskide eest, kui ühistranspordis tuleb hakata maski kandma

Soome terviseamet annab käesoleval nädalal soovituse kanda näomaski ühistranspordis. Nüüd aga on inimestel küsimus, kes selle kinni maksab.

Ühekordsete maskide peale kulub ligi 40 eurot kuus, kui kasutada maski tööle ja tagasi sõiduks 5 päeval nädalas, vahendab Taloussanomat.

Kui maskikandmise soovitus jõustub, siis avastavad paljud, et kui kanda maski igapäevaselt, siis on see selge kulu. Ühekordne mask maksab euro, aga kui seda kasutada 5 päeval nädalas, kulub 40 eurot. Pestava maski hind on 5-15 eurot, aga neid niipalju ei kulu.

Nüüd on küsimus selles, kas tööandja peaks maski kinni maksma, kui tööle peab sõitma ühistranspordiga ja kaugtööd teha ei saa. Ametiühingute info kohaselt peaks maski kulu kandma tööandja, kuna tööturvalisuse eest vastutab tööandja.

Maskide asja peaks tööandjaga arutama ja mõned tööandjad ongi juba töötajate maskide kulu katnud.

Tööandjad on samas seisukohal, et kui tegemist on üleriigilise maskikandmise kohustusega, peaks riik katma maskidega seotud kulu. Valitsus peaks soovitusi jagades mõtlema, kelle taskust maski raha võetakse. See, kas tööandja maksab või ei maksa maski eest ei lahenda küsimust, kes maksab töötute, laste ja vanurite maskide eest.

Terviseameti juht Markku Tervahauta ütles, et kulude peale pole maskisoovituse puhul mõeldud. Tema väitel kaalub igaüks ise, kas kannab maski või mitte. Tervahauta peab maski hügieenitarbeks, mille kasutamise üle otsustab igaüks ise ja kannab ka kulud. Ta loodab sellele, et kui nõudnus kasvab, siis läheb hind alla.

Soome sotsiaalkindlustusameti Kela info kohaselt ei hüvita ka Kela maskide soetamist. Soome parlament hakkab aga arutama epideemia hüvitist ühiskonnas kehvemas seisus olijatele ja hüvitise suurus on 75 eurot kuus. See hüvitis peaks katma näomaskide kulu.

Kuka maksaa työmatkojen maskit, jos suositus tulee julkiseen liikenteeseen? Etujärjestöt eri linjoilla

THL aikoo tällä viikolla suositella kasvomaskien käyttöä etenkin julkisessa liikenteessä. Kertakäyttöisiin kasvomaskeihin kuluu 40 euroa kuukaudessa, jos reissaa kodin ja työpaikan välillä viitenä päivänä viikossa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tarkentamassa suositustaan kasvomaskien käytöstä. Suositus tarkentunee siten, että maskin käyttö on entistä suositellumpaa tilanteissa, joissa turvavälien noudattaminen on hankalaa.

Kommentaarid
(Külastatud 1,818 korda, 1 külastust täna)