Soomes leiti metsast haruldased valged mustikad

Soomes leiti metsast haruldased valget värvi mustikad. Tegemist on geenimutatsiooniga. Sarnaseid mutatsioone esineb ka vaarikatel, pohladel ja kukemarjadel.

Metsa all oli kümmekond põõsast täis valgeid mustikaid. Neid sai kokku ligi pool liitrit. Marjad maitsesid nagu tavalised mustikad. Maitse oli veidi mahedam, vahendab Iltalehti.

Valged mustikad leidnud naine on samast piirkonnast Lahti ligidalt Hollola vallast ka varem valgeid mustikaid leidnud. Valge värv tuleb geenimutatsioonist, kus sinine vahakord on jäänud mutatsiooni tõttu moodustumata. Sarnaseid mutatsioone esineb ka teistel marjadel.

Mustikatel esineb ka teistsugust, levinumat mutatsiooni, kus pinnalt puudub sinakas vaha ja mari on täiesti süsimust. Soomes on valge mustika leiukohti olnud sadakond. Enamus marjulisi ei kohta sellist varianti kunagi.

Valgete mustikate vanim leiukoht on Soomes Rauma ligidal, kus neid leiti juba 1880ndatel aastatel.

Harvinaisia valkoisia mustikoita löytyi Hollolasta

Valkoisia marjamuunnoksia löytyy myös vadelmalta, puolukalta ja variksenmarjalta. Hollolalainen marjastaja Sari löysi tällä viikolla lähimetsästään valkoisia mustikoita perinteisellä mustikanpoimintareissullaan. Maassa oli noin kymmenkunta varpua täynnä valkeita mustikoita. – Keräsin melkein kaikki, ja kotona totesin, että niitä kertyi reilu puoli litraa, kertoo Sari. Sari kertoo maistaneensa marjoja. Värimuutos ei hänen mielestä vaikuttanut marjojen makuun merkittävästi.

Kommentaarid
(Külastatud 817 korda, 1 külastust täna)