Soome uuring: mikroplaste on veekogudes igal pool ja neid satub ka inimeste organismi

Soomes läbi viidud uuring näitas, et mikroplaste on veekogudes igal pool ja neid satub ka inimeste organismi.

Uuringu viisid läbi keskkonnakeskus SYKE ja Ida-Soome ülikooli. Mikroplasti leiti kõikidest proovidest, need on laialt levinud üle terve Soome, vahendab MTV.

Mikroplaste leiti nii pinnaveest kui ka sügavamatest veekihtidest, mere ja järvede põhjast. Mikroplaste leiti ka kaladest, rannakarpidest ja muudest veeloomadest. Uuring viidi läbi aastatel 2016-2020.

Eriti palju on mikroplaste uuringu järgi sinimerekarpides. Kalade puhul olid suured erinevused kalaliikides. Avamere räimedest, kiludest ja ogalikest leiti mikroplaste väga vähe. Seevastu oli väga palju mikroplaste rannaäärsetes ahvenates, ogalikes, viidikates ning siseveekogude ahvenates ja rääbistes. Kõiki Soome kalaliike ei uuritud.

Uuringust tuli välja, et mikroplaste satub keskkonnast ka inimese organismi. Eriti siis, kui süüakse väikseid kalu, mida tarvitatakse tervenisti. Kalade puhul satub mikroplaste kõige enam kõhtu ja soolestikku, mis kala süües enamasti eemaldatakse. Samas pole kogused inimesele kahjulikud.

Enamus sisse söödud mikroplaste väljub inimese organismist soolestiku kaudu. Mikroplaste ei leitud kõikidest kaladest, vaid 9 protsendil rannaäärsetest kaladest. See tähendab, et valdavast osast kaladest mikroplaste ei leitud. Samuti selgus, et eriti palju mikroplaste on ahvenas, seda nii meres kui siseveekogudes.

Uuringutest selgus ka see, et veeloomades tekitab mikroplast stressi. Samas on vastavaid uuringuid veel vähe tehtud.

Mikroplastid satuvad keskkonda näiteks maanteedelt rehvipuruna, teemärgistusest ning plastpakenditest.

Kommentaarid
(Külastatud 205 korda, 1 külastust täna)