Soome terviseamet andis uued juhised nohuste laste kohta – neid ei pea enam tingimata testile viima

Kui varasemate juhiste kohaselt pidid lapsevanemad oma nohuse lapse igal juhul koroonatestile viima, siis uute, täna teisipäeval avaldatud juhiste kohaselt ei pea lapsevanem last testile viima, kui lapse haigusnähud on leebed, laps pole teadaolevalt koroonaga kokku puutunud ning pereliikmed pole käinud reisil eelneva 14 päeva jooksul.

Küll aga jäi juhistesse alles säte, kui kui lapsel avalduvad hingamisteede haiguse nähud, siis ei tohi last viia kooli ega lasteaeda.

Last ei pea seega tingimata testile viima, haigust võib jälgida kodus, aga nohust last kooli ega lasteaeda ikka viia ei tohi. Kui aga lapsel on allergiline nohu, üksikud aevastused või on nina lahti siseruumides, siis võib viia lapse kooli või lasteaeda, kui tema üldine enesetunne on hea ja muid haigusnähtusid ei esine.

Varasema terviseameti soovituse kohaselt tuli laps igal juhul viia testile, seda isegi kergete haigusnähtudega.

Kui lapse jälgimisel vaevused kaovad, siis pole vaja testi teha, vaid kooli või lasteaeda võib minna ühe haigusevaba päeva järel. Kui testi tulemus on negatiivne, võib laps minna kooli või lasteaeda, kui ta on paranemas, aga haigusnähud ei pruugi olla veel kõik kadunud.

Kui test tehakse, aga selle tulemus viibib, siis võib viia lapse kooli või lasteaeda pärast ühte haigusevaba päeva, kui laps pole teadaolevalt nakkusega kokku puutunud ja peres pole keegi reisil käinud eelneva 14 päeva jooksul.

Ühe pere samaaegse nakatumise puhul piisab ühe pereliikme koroonatestist. Kõiki ühe pere lapsi pole vaja testida lasta. Kui lapsel esinevad vaevused kauem, siis pole vaja last testida mitu korda, kui haigusnähud ei halvene.

Terviseamet märgib, et kool ega lasteaed ei tohi nõuda koroonatesti tulemust. Laste puhul on koroona raskekujuline vorm väga harvaesinev.

Lapset ja koronavirus – Infektiotaudit ja rokotukset – THL

Nykytiedon mukaan lapset eivät sairastu aikuisia helpommin COVID-19-koronavirusinfektioon. Suurin osa tapauksista on raportoitu aikuisilla ja myös aiemmissa koronavirusepidemioissa (SARS, MERS) lasten infektiot olivat harvinaisia. Lasta voi suojata infektiolta samalla tavoin kuin aikuisiakin. Hyvä käsi-ja yskimishygienia on tärkeää. Kontaktia sairastuneisiin kannattaa välttää Tarttuminen ja suojautuminen – koronavirus Leikkipuistossa voi käydä leikkimässä, jos on terve.

Kommentaarid
(Külastatud 779 korda, 1 külastust täna)