Soome teadlased avastasid viisi, kuidas toidulisandiga pohmelli ravida

Soome teadlased avastasid, et toidulisandiga tarvitatav aminohape L-tsüsteiin aitab pohmelli ravida. Nimetatud aminohape vähendab pohmelli nähtusid nagu iiveldus ja peavalu.

Helsingi ülikooli ja Ida-Soome ülikooli uuring on avaldatud teadusajakirjas Alcohol and alcoholism. Tegemist on maailmas esimese uuringuga, milles on tuvastatud L-tsüsteiin pohmelli nähtusid leevandav mõju.

Uuringus osalenud katseisikud tarvitasid alkoholi kolmel korral. Alkoholi tarvitati 1,5 grammi kehakaalu kilo kohta, mis tähendab 70 kg kaaluva mehe puhul 9 alkoholiannust. Lisaks alkoholile anti katsealustele tablette, millest osa olid platseebo, 600 mg L-tsüsteiini või 1200 mg L-tsüsteiini. Lisaks sisaldasid tabletid vitamiine.

Uuringu käigus mõõdeti katsealuste organismis alkoholi sisaldust, samuti alkoholi ainevahetusjääkide taset. Järgmisel hommikul täitsid katsealused ankeedi, milles olid küsimused pohmelli kohta. Mõnedel uuritavatel olid pohmelli nähud nagu iiveldus ja peavalu leebemad kui teistel või polnud neid üldse.

Uuringust tuli välja, et iiveldus ja peavalu olid nõrgemad, kui kogus oli 1200 mg, ahastust oli vähem kui kogus oli 600 mg.

L-tsüsteiini mõju seisneb teadlaste väitel selles, et see seob maos kartsenogeeni atseetaldehüüdi, mis on alkoholi ainevahetusprodukt ja mis põhjustab enamuse pohmelli nähtudest. L-tsüsteiin aitas leevendada kõiki pohmelli nähtusid nagu iiveldus, peavalu, ahastus ja depressioon. Varem pole seda seost otseselt välja toodud.

Uuringu tulemused aitavad vähendada pohmelli tõttu töölt eemalolekuid. Lisaks on lootus, et pohmelli ravi vähendab vajadust hommikuse peavalu rohu järele, mis omakorda soodustab joomist. Teisalt on oht, et inimesed joovad rohkem, kui teavad, et pohmelli ei teki.

Samas pole L-tsüsteiin mingi imeravim, mis tähendab, et mõnesid inimesi aitab see rohkem, teisi vähem. On naiivne loota, et tänu sellele on võimalik rahumeeli pidutseda hommikul kella 4-ni ja siis ärgata hommikul reipana.

Toidulisandina on L-tsüsteiini kogus enamasti 500 mg ööpäevas. Samas ei tohiks ka 1200 mg mingit kahju teha. Tuleb aga arvestada, et alkohol avaldab organismile ka muud mõju kui pelgalt atseetaldehüüd. Alkohol kuivatab organismi, kuna suurendab urineerimise vajadust. Samuti on alkoholil muu kahjulik mõju organismile isegi siis, kui pohmelli nähud on leebemad, vahendab Iltalehti.

L-Cysteine Containing Vitamin Supplement Which Prevents or Alleviates Alcohol-related Hangover Symptoms: Nausea, Headache, Stress and Anxiety

You do not currently have access to this article. Subscription prices and ordering L-Cysteine Containing Vitamin Supplement Which Prevents or Alleviates Alcohol-related Hangover Symptoms: Nausea, Headache, Stress and Anxiety – 24 Hours access

 

Kommentaarid
(Külastatud 823 korda, 1 külastust täna)