Soome siseminister Ohisalo on Eestis, kohtub Mart Helmega

Soome siseminister Maria Ohisalo kohtub täna Tallinnas oma kolleegi, Eesti siseministri Mart Helmega. Ministrid kirjutavad alla vastastikuse mõistmise memorandumile Soome ja Eesti vahel naftareostuse likvideerimise kohta.

Vastastikuse mõistmise memorandumi eesmärk on tugevdada Soome piirivalve ning Eesti Politsei- ja piirivalveameti vahelist koostööd, leppides kokku paindlikus koostöös. Memorandumis lepitakse kokku tihedamas koostöös naftareostuse likvideerimisel, näiteks koolituse vallas. Kontrollmeetmete väljatöötamist ja teabevahetust jätkatakse kahepoolsetel iga-aastastel kohtumistel.

  • Suurõnnetus merel nõuab tihedat koostööd kõigi Läänemere riikide vahel, eriti aga naaberriikidega. Soomel ja Eestil on pikaajalised kahepoolse koostöö traditsioonid. On oluline, et meil oleks ka võime teha võimalikult tõhusat koostööd keskkonnakahjustuste vastu võitlemisel, ütles minister Maria Ohisalo.

Soomes tegeleb laevareostuse ja laevakeemiareostuse ennetamisega piirivalve. Päästeteenistus vastutab oma tegevuspiirkonna akvatooriumi ja maa-ala nafta- ja keemiliste kahjustuste vastu võitlemise eest. Siseministeerium vastutab nafta ja laevade keemiliste kahjustuste ennetamise üldise kontrolli, seire ja arendamise eest.

Eesti korraldab iga-aastase reostuse-vastase õppuse

Siseministrid arutavad oma kohtumisel muu hulgas ka koroonaviiruse pandeemia põhjustatud olukorda Schengeni ala sise- ja välispiiridel ning piiriametnike sõjaliste kaitseülesannetega seotud teabevahetust.

Ministrid Ohisalo ja Helme jälgivad kolmapäeval, 26. augustil õppust Helcom Balex Delta. Balex Delta on Läänemere konventsiooni (Helcom) alusel toimuv keskkonnakahjustuste vastu võitlemise õppus. Soomest osalevad Soome piirivalvelaev Turva, mereväe naftareostuse likvideerimise laev Halli ja uus naftareostuse likvideerimise leppe laev Grisslan.

Harjutust Balex Delta korraldatakse igal aastal alates 1990. aastast. Igal aastal korraldaja vahetub ja sel aastal on Eesti kord. 2021. aasta õppus toimub Soomes Kotka piirkonnas.

Kommentaarid
(Külastatud 582 korda, 1 külastust täna)