Soome professor: tervislikuks peetav nn Himaalaja sool sisaldab mürgiseid ühendeid

Soome meditsiiniprofessor Juhani Knuuti kirjutab värskes, toiduainete tervislikkust käsitlevas raamatus sellest, et tervislikuks peetav nn Himaalaja sool pole tervislikum kui muud soolad. Tegelikkuses võib Himaalaja sool olla veel kahjulikum kui tavaline valge sool, kuna see sisaldab mürgiseid ühendeid.

Knuuti lähtub sellest, et enamus looduses esinevatest mineraalainetest on tervisele kahjulikud. Kui Himaalaja soola puhul öeldakse, et see sisaldab 84 eri ainet, siis äratab see kahtlusi, vahendab Iltalehti.

Tavalise söögisoola puhul öeldakse, et see on keemiliselt toodetud. Tegelikkuses pole seal mingit erilist keemiat, vaid soolasest mereveest eraldatakse sool.

Kui Himaalaja soola puhul väidetakse, et see sisaldab 84 aitet, siis on oluline, mis ained need on ja kui palju neid on. Kuivõrd soola pannakse toidu sisse väga vähe, siis pole neist kasulikest ainetest seal tervise seisukohalt suuremat kasu. Soola peaks sööma lusikate kaupa, kui neist ainetest mingi kasu tõuseks. Suur soola kogus on aga oht tervisele.

Kui inimene vahetab tavalise soola Himaalaja soola vastu, siis mingit kasu tervisele sellest ei sünni, leiab professor. Küll aga jääb inimene ilma joodist, mida tavalise soola sisse pannakse.

Himaalaja sool koosneb põhiliselt naatriumi ja kloori ühendist, naatriumkloriidist, nii nagu ka tavaline sool. Lisaks on seal alumiiniumi, elavhõbedat, pliid ja polooniumi. Vene teisitimõtleja Aleksandr Litvinenko mürgitati polooniumiga.

Himaalaja soolas on polooniumi väga vähe, aga see näitab, et kõik ained seal pole tervisele kasulikud. Professor Knuuti avaldab ka Himaalaja soola punaka värvuse saladuse – see on rooste.

Kommentaarid
(Külastatud 7,024 korda, 1 külastust täna)