Soome migratsiooniametis on väga pikad järjekorrad, see mõjutab ka Eestist tulijaid

Soome migratsiooniameti Migri vastuvõtuajad on lükkunud edasi novembrikuusse. See mõjutab neid, kes vajavad elamisluba ja mujalt Euroopa Liidust tulijate registreerimist.

Ilma migratsiooniametis käimata ei ole ka Soome saabuvatel eestlastel võimalik saada isikukoodi. Ilma isikukoodita ei saa Soomes pangakontot või mobiili SIM-kaarti.

Saksamaalt juulikuus Soome tööle tulnud Juliane imestas sotsiaalmeedias Migri pikki järjekordi. Sakslastel on jäänud mulje, et Soomes ja Eestis käib asjaajamine digitaalselt. Ta oli üllatunud, et avalikus sektoris ei käigi Soomes asjad nii libedalt, vahendab MTV.

Euroopa Liidu elanikuna peab sakslanna end Migris registreerima. Ta registreeris küll interneti kaudu, aga lisaks oli vaja käia Migris kohapeal. Pärast registreerimist saab sakslanna Soome isikukoodi, millega on võimalik saada palju muid teenuseid.

Ilma isikukoodita ei saa näiteks kodukindlustust. Samuti ei ole naine kindel, et tohib ilma isikukoodita tulla Soome tagasi, kui piirid uuesti kinni pannakse. Soomes end ametlikult registreerida ei saa ilma Migris kohapeal käimata.

Sakslanna on ka varem Soomes elanud, kui õppis Soomes 2017. ja 2018. aastal. Tookord oli vahetusõpilasena ja ilma koroonata elu lihtsam.

Kui Euroopa Liidu kodanikud Soomes oma registreerimisega viivitavad, siis ei pruugi nad niipea saada isikutunnust. Migri pikad järjekorrad tulevad koroonaga seotud piirangutest ja töötajate puudusest. Näiteks pole koroona tõttu olnud kasutusel järjekorranumbriga teenindust. Kliente teenindatakse eelnevate kellaaja broneeringute alusel. Kui koroona olukord lubab, siis avatakse sügisest uuesti järjekorranumbriga teenindus.

Helsingis asuv International House Helsinki migratsiooniameti teeninduspunkt on olnud koroona tõttu suletud, aga seegi tahetakse sügisest avada. Selles teeninduspunktis tegeletakse Euroopa Liidust tulijate registreerimisega, mistõttu selle punkti avamine aitab järjekordi lühendada. Kokku töötab Migri teeninduspunktides hetkel 30 inimest vähem kui eelmisel aastal samal ajal.

Migri soovitab inimestel pöörduda oma asjadega teiste ametkondade poole abi saamiseks. Näiteks võivad teatud olukorras väljastada isikukoode inimestele ka maksuamet ja digi- ja elanikkonnateabeamet (Verohallinto, Digi- ja väestötietovirasto). Euroopa Liidu registreerimist ja elamisluba aga ei saa taotleda mujalt kui migratsiooniametist.

Kui isik on käinud Migri esinduses kohal, siis läheb Euroopa Liidu registreerimine juba libedalt. Pärast esinduses kohal käimist läheb aega keskmiselt vaid 8 päeva.

Ootamisega jännis sakslanna tunnistab, et teda järjekord ei heiduta ja Soomest pole tal kavas lahkuda. Tema töö kestab küll 3 kuud, aga tal on kavas peale seda jääda Soome kauemaks.

Kommentaarid
(Külastatud 1,131 korda, 1 külastust täna)