Soome metsades kasvab soomlastele tundmatu aare, mille kilohind Aasias on 1000 eurot

Soome metsades kasvab soome korjajatele tundmatuid seeni, mille kilohind kuivatatuna võib Jaapanis olla 1000 eurot.

Matsutake ehk männiheinik on seen, mille tunneb ära lõhna järgi. Seda hinnatakse Aasias, aga Soomes mitte. Välismaale müüdavate seente kilohind Soomes on mõned sajad eurod, vahendab Iltalehti.

Jaapanis on matsutake eriti hinnatud, kuna neid seeni tohtis 1000 aastat tagasi süüa vaid keisri õukonnas. Kui aga ülejäänud rahvas neid seeni sööma hakkas, siis korjati metsad tühjaks ja neid jäi järjest vähemaks. Jaapani metsades on seeni üha vähem ja neid on hakatud sisse vedama.

Matsutake seente puhul on mõnel aastal saak suur, teisel aastal pole neid üldse. Mõnedes kohtades kasvab seeni igal aastal. Soomes kasvab seen kuivades männikutes ja liivastes kohtades. Seentele meeldib ka haavamets. Hooaeg algab juuli lõpus ja kestab oktoobri alguseni. Parimad seenekohad on Soome põhjaosas.

Matsutake tunneb ära iseloomuliku lõhna järgi. Mõnedele see meeldib, teistel tekitab halva enesetunde. Matsutake võib segi ajada selle sugulase sallheinikuga (Tricholoma focale), aga kogenud korjajad oskavad vahet teha. Matsutake jalg on pikem ja seen on sügavamal maa sees. Matsutake värv on pruun, kui sallheinik on punakas. Matsutake kübara läbimõõt on 6-20 cm, sallheinikul on laius 5-10 cm.

Soomes matsutaket eriti ei tunta, kuna metsa all on palju teisi häid söögiseeni, lisaks esineb matsutaket vähem.

Suomen metsissä kasvaa suomalaisille tuntematon aarre, jonka kilohinta on Aasiassa jopa tuhat euroa – ja satokausi alkaa nyt

Suomen metsissä kasvaa kotimaisille poimijoille tuntemattomampia sieniä, joista japanilaiset maksavat kuivattuna satoja euroja kilolta. Matsutakena tunnettu tuoksuvalmuska nauttii suursuosiota Aasiassa, mutta Suomessa se jää usein muiden ruokasienten jalkoihin. Luonnonvarakeskuksen johtavan tutkijan Taina Pennasen mukaan ulkomaille vietävien sienten kilohinta pyörii sadoissa euroissa. – Hinta riippuu sienivälittäjistä ja markkinatilanteesta.

Kommentaarid
(Külastatud 5,908 korda, 2 külastust täna)