Soome meedikud koroona kohta: viirus on salakaval ja osav, teine laine tuleb pikk ja aeglane

Kevadel koroona esimese lainega võidelnud Soome meedikud räägivad, et viirust ei tohi alahinnata, see on väga salakaval ja osav.

Ühtlasi on meedikutel soovitus rahvale: selleks, et viiruse teist rünnakut ära hoida, peab igaüks võtma oma tegevusega vastutuse. Kevadel suhtuti viirusse üleolevalt ja ükskõikselt, seetõttu on oli rünnak väga valus, vahendab MTV.

Kui vastu kevadet epideemia Soomes pead tõstis, siis oskasid vähesed prognoosida, kuidas see muudab kogu elu. See pole ka ime, sest sellist haigust pole maailmas nähtud üle 100 aasta. Toona nõudis Hispaania gripp kümneid miljoneid või isegi sada miljonit ohvrit.

Koroona ohvreid on praegu veel alla miljoni, aga ilma töötava vaktsiinita pole selle levikul lõppu näha. Soomes algul koroona olukord halvenes ja siis paranes. Nüüd on olukord taas liikumas halvemuse suunas, kui koroona teine laine tõstab pead.

Olukord nõuab igaühe panust, rääkisid MTV-ga vestelnud haiglaõed. Oht pole möödas. Haiglaõed tegelevad sellega, et haigestunud võimalikult valutult paraneksid. Kevadel oli näha õuduspilte sellest, mis toimus välismaal intensiivravi osakondades ja haiglate juures, kus seisid laibakonteinerid. Meedikud hoiatavad, et see oht pole möödas, aga ühise tegutsemisega on võimalik seda hoida kontrolli all.

Meedikud avaldavad imestust, et Soomes korraldatakse jälle suuri üritusi. Üks ise koroonat põdenud meedik räägib, et haigus levib nii piiskade kui õhu kaudu. Rääkimine, köhimine, naermine ja laulmine – kõik, kus inimesed on tihedalt koos, on oht nakkuse levimiseks.

Medõdede jutust tuleb välja, et haigus oli raske nii füüsiliselt kui vaimselt. Tavaolukorras niigi raske töö muutus erakorralises olukorras veelgi raskemaks. Patsiente suri nii palju, et tavapärast ärasaatmist ei saanud korraldada.

Kuigi kevad oli raske, aitasid meedikuid nii kolleegid kui oskused. Osa väsis, osa karastusid ja said kogemuse võrra rikkamaks. Meedikuid paneb aga muretsema koroona laiem mõju ühiskonnale. Nad loodavad, et kevadest on õpitud ja riiki pole vaja enam lukku panna. Kui majandus kokku variseb, siis mõjutab see ka tervishoidu. Üldine heaolu nõuab töötavat majandust. See nõuab aga vastutust ja tähelepanu kõikidelt inimestelt.

Üks medõde arvas, et teine laine tuleb pikk ja aeglane. See paneb kõikidel jaksu proovile.

Kommentaarid
(Külastatud 5,189 korda, 1 külastust täna)