Soome andis maskisoovituse peaaegu kogu riigile, see ei puuduta lapsi ja terviseprobleemidega inimesi

Soome terviseamet andis täna maskisoovituse peaaegu tervele Soomele, see ei puuduta lapsi ja terviseprobleemidega inimesi.

Maskisoovitus puudutab neid piirkondi, kus on olnud nakatumised viimase 2 nädala jooksul. Ainsad piirkonnad, kus soovitus ei kehti on Põhja-Karjala, Ida-Savo ning Lõuna- ja Kesk-Pohjanmaa. Terviseamet soovitab pidada arstiga nõu, kui on kahtlus, kas kanda maski või mitte.

Maske soovitatakse kasutada ühistranspordis, koroonaproovi andma minnes ja sealt tulles ning ohupiirkonnast naastes, samuti karantiini ajal, kui on vaja vältimatult väljas liikuda.

Soovitus ei puuduta töökohti, millega tegeleb tööterviseamet. Soovituse alt jäävad välja ka need avalikud kohad, kus on võimalik hoida distantsi. Samuti pole vaja kasutada maski regulaarselt koos käivates gruppides, lasteaedades ja koolides.

Terviseameti andmetel pole vaja maski kanda, kui see raskendab hingamist ja esinevad muud tervislikud põhjused. Asjast tuleks rääkida arstiga. Alla 15-aastastele ei soovitata samuti maski.

Maski kasutamine nõuab tähelepanu ja hoolt. Mask tuleb ette panna õigetpidi ning desinfitseerida käsi, kui maski peab kasutama.

Soovituses pole maski efektiivsust määratud. Respiraatorid ja kirurgilised maskid on mõeldud eelkõige meedikutele. Maski tohib kasutada ainult ühe korra. Kui mask määrdub või niiskub, siis tuleb seda vahetada. Päevaks tuleks kaasa võtta mitu maski.

Maskid tuleks soetada ise, aga rahandusministeeriumi info kohaselt jagatakse omavalitsustes maske haavatavas seisus inimestele. Omavalitsustel on võimalik oma äranägemise järgi maske jagada. Tasuta jagatud maskide kulud hüvitatakse omavalitsustele täies ulatuses.

THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten suojaamiseksi – käsienpesu ja turvavälit ovat tärkeimmät keinot ehkäistä koronatartuntoja – Tiedote – THL

THL suosittaa kansalaisille kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi. Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Oireisena tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin.

 

Kommentaarid
(Külastatud 1,386 korda, 1 külastust täna)