Rootsi teadlased hoiatavad: lapsed võivad levitada koroonat ja haigestuda väga raskelt

26 Rootsi teadlast on avaldanud väljaandes Dagens Nyheter kirjutise, milles kritiseerivad valitsuse seisukohta, et lapsed ei levita koroonat ja ei haigestu raskelt.

Seoses koolide avamisega on olnud kõneaineks koroona levik laste kaudu. Levinud arusaama kohaselt lapsed eriti koroonat ei levita ja lastel on haigusnähud leebemad kui täiskasvanutel.

Dagens Nyheteri arvamusküljel ilmus laupäeval 26 teadlase kirjutis pealkirjaga: Mure koroona leviku pärast enne koolide algust on põhjendatud. SARS-COV-2 levib ka laste ja noorte kaudu, alustavad teadlased oma kirjutist.

Teadlased põhjendavad oma väiteid värskete Lõuna-Korea, USA ja Iisraeli uuringutega, millest kõigist tuleb välja, et lapsed levitavad koroonat täiskasvanutega võrdsel määral. Teadlased märgivad, et Iisraelis suleti koolid üsna varakult ja piirangutest loobuti 17. mail. 10 päeva pärast oli Jeruusalemmas nakatumiste tipp, millest 41 protsenti oli lastel vanuses 10-19.

Samuti peavad teadlased eksitavaks valitsuse käsitlust, et lapsed ei haigestu koroonasse raskelt. Teadlased märgivad, et enamasti põevad lapsed haigust kergelt, aga neil võib tekkida raskekujuline põletikuline haigus. Sellist haigust on Rootsis põdenud 50 last, kes on vajanud haiglaravi. COVID-19 haigusega on Rootsis olnud intensiivravil 32 last ja lihtsalt haiglaravil 147 last. Üks laps on surnud. Lisaks pole teada, milline on koroona pikaajaline mõju lastele. Iga päev tuleb uusi teateid selle kohta, kuidas koroona kahjustab pikaajaliselt südant, kopsusid ja aju. Selle kohta, kuidas COVID-19 mõjutab tervist pikaajaliselt pole veel eriti teavet.

Raske olukorra tõttu kirjutisele alla kirjutanud teadlased märgivad, et mure koolide avamise pärast on täiesti põhjendatud ja teevad ettepaneku, et koolides võetaks tarvitusele abinõud viiruse leviku tõkestamiseks. Teadlased soovitavad näomaskide kohustuslikuks muutmist koolides, grupitöödest loobumist, turvavahede hoidmist, koolide avamist järk-järgult ning kaugõpet neile, kelle peres on riskigrupi lapsed.

Teadlaste väitel on abinõude kasutuselevõtt eriti põhjendatud nüüd, kus koroonaga nakatumiste arv on Rootsis vähenemas.

“Coronaoron inför höstens skolstart är befogad” – DN.SE

DN DEBATT 16/8. 26 forskare: Vi uppmanar till en ansvarsfull skolöppning och ger här konkreta förslag på hur detta kan genomföras. Folkhälsomyndighetens hållning är att barns smittsamhet är låg, och att de inte blir allvarligt sjuka. Tillgängliga data visar dock en annan bild.

Kommentaarid
(Külastatud 3,317 korda, 1 külastust täna)