Peter Vesterbacka ei jäta jonni, kuigi tema tunneli-idee külmutati – nüüd kavandab ta tehissaare rajamist

Soome ettevõtja Peter Vesterbacka ei saanud Eestist luba oma Helisngi-Tallinna tunneli ehitamise projektile, aga sellele vaatamata jätkab tema firma Finest Bay Area Development tehissaare rajamisega Soome lahte.

Firma Finest Bay Area Development juhatuse esimees Kustaa Valtonen ütles, et tehissaarele ei tule raudtee vahejaama, aga seda on vaja hoolduseks, varuväljapääsuks ja ventilatsiooni rajamiseks, vahendab Yle.

Ujuv tehissaar rajataks 10-15 kilomeetri kaugusele Tallinnast põhja suunas. Sinna planeeritakse nii kortereid kui koolituskeskust. Saarel võiks elada mõni tuhat inimest. Ujuva tehisaare nimi on praeguses tööversioonis Green Float Tallinn.

Tehissaare rajamisel on partneriteks selliste asjadega varem tegelnud Jaapani firma Shimizu Corporation ja Hollandi firma Blue 21.

Vesterbacka tunneliprojekt annaks 6 aasta jooksul tööd 30 000 inimesele. Soomest oleks 24 000 töökohta ja Eestist 6000. Tehissaare rajamine tooks juurde veelgi töökohti.

Tunnel rajatakse erakapitali toel, selleks on sõlmitud 15 miljardi euroses mahus lepe Hiina ettevõttega Touchstone Capital Partners. Ehituse leping on sõlmitud Hiinas asuva maailma suurima ehitusfirmaga CREC.

Tunnelifirma plaanide kohaselt võiks tunnel valmida 2025. aasta algul, kui koridor valitakse välja tänavusel, 2020. aastal. Puurimistöö kestab kaks aastat.

Eesti riigihalduse minister jaak Aab ütles kuu aega tagasi, et Eestis peetakse võimalikuks vaid kahe riigi ühist tunneliprojekti ja see peab olema mõlema riigi ühine tahe. Aabi väitel on Vesterbacka projektis puuduseid, näiteks on turvalisuse küsimused lahendamata, samuti on reisijate ja kaupade veokogused liiga optimistlikud. Seetõttu pooldab Aab Eesti ja Soome riigi ühist projekti. Aab peab silmas projekti, mille kohta tehti paar aastat tagasi eeluuring, aga mis pole eriti kuhugi arenenud.

Peter Vesterbacka ei luovuta, vaikka hänen Tallinna-tunnelinsa tyrmättiin Virossa – Yhtiö aloittaa tuhansien asuntojen tekosaaren suunnittelun

Kumppaneiksi tekosaaren suunnitteluun ovat valikoituneet japanilainen Shimizu Corporation ja hollantilainen yhtiö Blue 21. Liikemies Peter Vesterbackan Tallinna-tunneliyhtiö Finest Bay Area Development on käynnistämässä suunnittelutyön kelluvan tekosaaren rakentamiseksi tunnelin yläpuolelle. Tunneliyhtiön hallituksen puheenjohtajan Kustaa Valtosen mukaan tekosaarelle ei olisi tulossa junaliikenteen väliasemaa, vaan tekosaarta tarvitaan muun muassa huolto-, hätäpoistumis- ja ilmanvaihtoväylien rakentamiseen.

Kommentaarid
(Külastatud 607 korda, 1 külastust täna)