Norra karmistab igasugust sõitu välismaale, Soome jääb Norra jaoks ainsaks karantiinivabaks Põhjamaaks

Norra võtab kasutusele senisest karmimad piirangud seoses reisimisega, teatas valitsus kolmapäeval pressikonverentsil. Norralastel palutakse nüüd vältida igasugust reisimist välismaale.

Siiani oli Norras reisimine jagatud nn rohelisteks ehk lubatud sihtkohtadeks ja punasteks ehk sellisteks sihtkohtadeks, kust naastes tuli jääda kümneks päevaks karantiini, vahendab Helsingin Sanomat.

Alates laupäevast on Norra jaoks punases nimekirjas Poola, Malta, Island, Küpros, Holland, Fääri saared ning piirkonnad Taanis ja Rootsis. Peaminister Erna Solberg ütles, et seda tehakse põhjusel, et inimesed Norras saaksid elada võimalikult vabalt.

Solberg rõhutas, et igasugune välismaal käimine kujutab endast ohtu. Varem olid Norra jaoks punases nimekirjas mitmed riigid nagu Hispaania, Prantsusmaa ja Šveits. Roheliste riikide asemel on edaspidi Norra jaoks kollased riigid, kust naastes pole vaja olla kartantiinis. Neisse riikidesse reisimist sellele vaatamata ei soovitata.

Soome on ainus Põhjamaa, mis on Norra jaoks kollases nimekirjas. Nimekirja pääseb siis, kui nakatumisi on vähem kui 20 viimase 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta.

Norras on kasvanud nakatumiste hulk. Viimase nädala jooksul tuvastati kokku 357 uut nakatumist. Nii nagu teistes riikides, on nakkus levinud noorte inimeste hulgas. Viimase kahe nädala jooksul on kõige rohkem nakatumisi olnud Norra lõunaosas Oslo, Stavangeri ja Bergeni piirkonnas, samuti Trondheimis, edastab VG.

Soome puhkajate lemmik-sihtkohtedes Norras nagu Lofootidel ja Senjas eriti nakatumisi pole olnud. Tromsøs on olnud viimase kahe nädalaga 2 nakatumist. Eriti tihe on olnud liiklemine Norra põhjaosas. Näiteks Soome Kilpisjärvi ja Norra Skibotni vahel on liiklus olnud varasemast palju tihedam.

Norras on viimasel ajal äratanud tähelepanu nakatumised laevadel. Asja uurib ka politsei, kuna kahtlustatakse, et laevafirma on varjanud ühe kruiisireisija nakatumist. Terviseametnike hinnangul oli inimene saanud nakkuse nädalapikkuse reisi ajal.

Laevafirmal paluti informeerida nakatumisest reisijaid, aga laevafirma tegi seda mitu päeva hiljem, kui nakkuse olid saanud 4 laevapersonali liiget. Kui laevafirma sellest teatas, oli osa reisijaid juba laevast lahkunud. Suur osa laevapersonalist on Filipiinidelt, mis on Norra jaoks punases nimekirjas. Töötajad polnud aga karantiinis, vaid alustasid tööd kohe pärast Norrasse saabumist. Nakatumised said teadaolevalt alguse just filipiini töötajatest.

Ühe kruiisilaeva personali 160 liikmest on Norras jätkuvalt laeva peal karantiinis 134 inimest. Kokku oli kahel kruiisil 384 reisijat. Nad on kõik pandud karantiini ja neilt võetakse koroonatestid. Juhtumite tõttu keelati Norras üle 100 reisijaga laevadel sadamasse tulek. Seda piirangut on nädala võrra pikendatud.

Nakatumiste kasvu tõttu on Norra ületanud Soome jaoks pandud piiri 8 nakatumist 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta. Norras on viimase 14 päeva jooksul tuvastatud 11,1 nakatumist 100 000 elaniku kohta. Pealinnas Oslos on olnud 22,49 nakatumist 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta. Viimase 14 päeva jooksul on Oslos olnud 156 nakatumist. Soome pole aga Norrale veel uusi piiranguid kehtestanud.

Koronavirus | Norja tiukentaa matkailurajoituksia, Suomi ainoa karanteenivapaa Pohjoismaa

Norja ottaa käyttöön entistä tiukemmat matkustus­rajoitukset, maan hallitus kertoi keskiviikkona tiedotus­tilaisuudessa. Norjalaisia kehotetaan nyt välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista ulkomaille. Tähän asti Norja on jaotellut maat vihreisiin eli sallittuihin kohteisiin ja punaisiin eli kohteisiin, joista tullessa on oltava kymmenen päivää karanteenissa. Lauantaista lähtien punaisella listalla ovat uusina kohteina Puola, Malta, Islanti, Kypros, Hollanti, Färsaaret sekä laajoja alueita Tanskassa ja Ruotsissa.

Kommentaarid
(Külastatud 1,698 korda, 1 külastust täna)