KUUM: Soomes on plahvatuslikult kasvanud koroonaga kokku puutunud inimeste arv, neid on tuhandeid

Soomes on viimastel nädalatel plahvatuslikult kasvanud koroonaga kokku puutunud inimeste arv, neid on kokku tuhandeid. Kõige enam on kokkupuuteid viirusega Helsingi piirkonnas.

Helsingi ravipiirkonna peaarsti asetäitja Eeva Ruotsalainen ütles, et olukord on väga murettekitav. Uusimaal on märgata epideemia laienemist, kuigi nakatumiste arv ise pole otseselt kasvanud, vahendab Iltalehti.

Samas on Helsingi piirkonnas olnud väga palju nakkusega massilisi kokkupuuteid, mistõttu võib arvata, et epideemia paisub. Nakkusega kokkupuuteid on väga palju, kuna inimestel on tekkinud väga palju lähikontakte.

Soome ametivõimud on praegu suunanud tähelepanu uute nakatumiste ärahoidmisele. Ruotsalainen ütles, et viimastel nädalatel on Helsingi piirkonnas olnud nädalas 117–128 sellist nakkusejuhtu, mis vajab kontaktsete tuvastamist. See tähendab, et iga nädalaga on lisandunud 1000-1200 nakkusega kokkupuute juhtu. See on väga suur hulk inimesi, kelle kõigiga tuleb olla kontaktis. Veel suvel oli selliseid nakkusega kokkupuuteid nädalas vaid 112-360 ehk olukord on selgelt muutunud.

Augustis ei osanud 60-75 protsenti inimestest öelda, kust nende nakkus pärit on. Nakatunutelt küsitakse nende liikumise kohta, mistõttu tulevad välja mitmed avalikud kohad, ühistranspordi vahendid, töökohad ning vaba aja veetmise kohad. Üks võimalik nakatumise viis on ühistransport, kuna paljud nakatunud on kasutanud enne seda ühistransporti.

Inimesed ei oska enamasti öelda, kelle lähedal nad on ühistranspordis olnud. Seetõttu jääb hulk kokkupuuteid nakkusega tuvastamata. Järgmisel nädalal kasutusele võetava koroonaäpi Koronavilkku abil tahetakse jõuda ka selliste tundmatute kokkupuudeteni.

Ruotsalainen märgib, et inimene on nakkusohtlik veel enne, kui avalduvad haigusnähud. Praeguse ametliku arvestuse kohaselt algab võimalik nakatumine päev enne haigusnähtude avaldumist.

Ruotsalainen ütles, et nakkusega kokkupuuted on enamasti tavaolukordades nagu lasteaiad, koolid ja töökohad. Kui kellelgi tuvastatakse koroonaviirus, siis pannakse ka nakkusega kokku puutunud isikud karantiini. Viimati teatati pühapäeval suurest nakkusega kokkupuutest koolides, lasteaedades ja sporditreeningutel. Nakkusega kokkupuuteid on olnud ka laulukoorides, samuti söögikohtades. Mida rohkem on pubides ja ööklubides inimesi, seda suurem on oht nakatuda.

Ruotsalainen soovitab suuremad peod ja pidustused edasi lükata. See on asi, millest tuleks kinni pidada, kuna vastasel korral läheb nakatumine käest ära. Suur osa nakkusega kokkupuuteid on seotud koolide ja lasteaedade algusega. Sellele lisaks on olnud pulmad ja sünnipäevad. Neist on alguse saanud nakkuse ahelad.

Kui pidu on vaja pidada, siis soovitab Ruotsalainen piirduda alla 10 inimesega, maksimaalselt 20 külalist. Pidu tuleks pidada väljas ja hoida 2-meetrist vahet, kitsastes ruumides kasutada näomaske. Kätlemist ja kallistamist tuleks vältida.

Nakkus levib praegu peamiselt noorte inimeste hulgas. Erinevad üritused on ohtlikud seetõttu, et lisaks noortele on seal ka vanemaid inimesi.

Nakatumise ohtu suurendab ka inimeste liikumine eri ravipiirkondades, sellised on näiteks festivalid, kuhu tuleb rahvas kokku üle terve Soome.

“Altistuneiden määrä on räjähtänyt”, jyrähtää apulaisylilääkäri – tällaisissa paikoissa koronatartunnan riski on nyt suurin

Moni voi nyt miettiä, onko järkevää järjestää suunnitellut perhejuhlat. Miten on turvallisinta käydä kuntosalilla tai matkustaa joukkoliikennevälineissä? HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoo olevansa monien viranomaisten tavoin huolissaan tämänhetkisestä tilanteesta. Uudellamaalla on hänen mukaansa nähtävissä jonkinasteinen epidemian kiihtymisvaihe, vaikka tautitapaukset eivät olekaan lähteneet viimeisen kahden viikon aikana dramaattiseen nousuun.

Kommentaarid
(Külastatud 8,265 korda, 1 külastust täna)