KUUM: Soomes on koroonaga nakatumise kordaja palju suurem kui 1, maskisoovitus tuleb kindlasti

Soome sotsiaal- ja terviseministeerium ning terviseamet andsid täna ühise pressikonverentsi, milles teatasid, et nakatumise kordaja on Soomes juba palju suurem kui 1 ning seetõttu tuleb kindlasti maskikandmise soovitus.

Sotsiaal- ja terviseministeeriumi strateegiajuht Liisa-Maria Voipio-Pulkki ütles, et Soomes on nakatumise trend ülespoole ja nakatumise kordaja on 1,1-1,4. See on esimene kord üle mitme kuu, kui nakatumise kordaja on suurem kui 1, vahendab Iltalehti.

Enamus nakatumistest on praegu alla 30-aastastel noortel. Seegi on suur muutus võrreldes kevadega.

Sotsiaal- ja terviseministeeriumi kantsler Kirsi Varhila ütles, et võimalikud on kolm stsenaariumi. Esimene on see, et rahulik olukord jätkub ja viirus levib üksikute puhangutena, mistõttu täiendavaid piiranguid pole vaja.

Teine stsenaarium on see, et esineb piirkondlikke puhanguid, millele saab reageerida piirkondlike piirangutega. Kolmas stsenaarium on see, et olukord on sama mis kevadel ehk nakatumiste ahelaid pole võimalik enam jälitada, viirus levib üle riigi ja seetõttu on vaja üleriigilisi piiranguid.

Varhila ütles, et eri stsenaariumid ja neile reageerimine avalikustatakse järgmisel nädalal ja siis selgub ka, milliseid piiranguid on vaja kehtestada. Praegu pole veel otsustatud, kas maskisoovitus tuleb juba esimeses faasis, või alles teises ja kolmandas faasis. Maski kohustuslikuks muutmist praegu Soome seadusandlus ei võimalda.

Nakkus on Soome jõudnud põhiliselt Balkanimaadest ja Rootsist. Varhila ütles, et valitsus otsustab täna reisipiirangute osas. Ta ütles, et vaevalt, et leevendusi tuleb.

Terviseameti peaarst Taneli Puumalainen ütles, et olukord on Balkanimaades väga murettekitav. Sealt liigub viirus mujale Euroopasse ja ka Soome. Rootsi olukord on paranenud ja see on hea eriti Soome põhjaosa jaoks. Norra olukord on sama mis Soomes ja Taanis on nakatumiste arv vähehaaval tõusnud. Baltimaade olukord on hea.

Varhila kutsus inimesi vältima liigseid riske, näiteks tasuks kaaluda reisile või avalikule üritusele minekut. Praegu arutatakse Soomes, kas kehtestada piirangud toidukohtadele ja ööklubidele. Siiani pole klubides ja toidukohtades eriti palju nakatumisi tuvastatud.

“Maskisuositus varmasti tulee” – tartuttavuusluku jo yli yhden

Parhaillaan harkinnassa on se, tulisiko maskisuosituksista alueellisia. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) järjestivät torstaina koronatilannekatsauksen. Tilaisuudessa käsiteltiin koronaviruksen tautitilannetta sekä koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti. STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi, että viikoittain todettujen uusien koronavirustapausten määrässä on trendi ylöspäin. Tartuttavuusluku on nyt 1,10-1,40.

Kommentaarid
(Külastatud 3,534 korda, 1 külastust täna)