KUUM: Soomes kaalutakse uute koroonaga seotud piirangute kehtestamist

Soomes kasvab koroonaviirusega nakatumine, mistõttu kaalutakse uute piirangute kehtestamist koroonaviiruse leviku piiramiseks.

Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS diagnostikajuht Lasse Lehtonen ütles, et esimesena piiratakse söögikohtade tegevust ja avalikke üritusi. Lehtoneni väitel on avalike ürituste lubamine olnud suur risk ja ööklubides ei hoita samuti vahet, kui inimesed lõbutsevad, vahendab Iltalehti.

Lehtoneni väitel oli mõistlik enne jaani kehtinud olukord, kus söögikohtades tohtis täituvus olla kuni 75 protsenti ja lahtiolekuajad olid piiratud. Avalike ürituste lubamist aga ei pea Lehtonen praeguses olukorras üldse mõistlikuks. Ainus võimalus on see, kui kasutada avalikel üritustel näomaske.

Lehtonen märgib, et mida laiemalt epideemia levib, seda raskem on seda hiljem peatada. Mida kiiremini nakatumised levivad, seda radikaalsemad peavad olema piirangud.

Lisaks avalikele üritustele peaks Lehtoneni väitel piirama igasuguseid kogunemisi. Kevadel olid kogunemised piiratud 10 inimesega, juunis-juulis sai korraldada 50 inimesega kogunemisi. Lehtonen avaldas lootust, et niikaugele pole vaja minna.

Lehtonen peab mõistlikuks kaugtöö soovitust, kuna sellega vähendatakse koormust ühistranspordile ja nakatumise oht väheneb.

Lehtonen avaldas arvamust, et juunis kehtinud piiranguid kaotati liiga kiiresti. Pärast jaani oleks pidanud veel vaatama, mis juhtuma hakkab. Näomaskid oleks pidanud samuti kasutusele võtma. Nüüd kaotati liiga palju piiranguid korraga.

Välismaalt tulles on Lehtoneni väitel oluline järgida karantiini. Näiteks Poolast tuleb Soome palju töötajaid, kugi riik on epidemioloogiliselt palju kehvemas olukorras. Rootsist ja Venemaalt tuleb kogu aeg inimesi, sellega on Soome logistiliselt keerulises olukorras. Karantiini ja testimist peaks tegema juba lähteriigis. Näiteks Hispaaniast tulles on hea lasta end testida juba enne lennukisse sisenemist.

Tänne Hus-pomo povaa ensimmäisten rajoitusten iskevän kun koronatapaukset lisääntyvät – “Ei siellä varmaan paljon välejä pidetä”

Lasse Lehtonen olisi pitänyt kesäkuun rajoitustilanteen voimassa pidempään. Koronavirustapauksissa on nähty viime päivinä pientä, mutta selkeää nousua. Rajoituksia on purettu, yhteiskunta avautunut ja lomakausi lopussa. Lisääntyvään liikkumiseen sekä paluuseen työpaikoille ja kouluihin liittyy ilmeisiä riskejä epidemian suhteen. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) väläytti jo etätyösuosituksen jatkamista.

Kommentaarid
(Külastatud 3,434 korda, 1 külastust täna)