KUUM: Soome võtab laialt kasutusele koroona kiirtestid

Soome on siseinfo põhjal võtmas kasutusele koroona antikehade kiirtestid, mis pole küll nii usaldusväärsed kui tavapärased testid, aga on palju odavamad.

Soome valmistub selleks, et teste saaksid teha ka muud isikud peale meedikute. Seda saaks teha just kiirtestide puhul, vahendab Yle.

Sotsiaal- ja terviseaministeeriumi andmetel kasutatakse kiirteste seal, kuhu need rohkem sobivad, et hõlbustada testide tegemist. Näiteks võiks kiirteste kasutada lastel. See aitaks lahendada probleemi, kus nohused lapsed peavad pikaks ajaks koju jääma, kuni neid pole testitud.

Kiirteste on kahesuguseid: tavatesti kiirem vorm ja antigeenitest. Neist on tavatesti kiirem vorm kasutusel juba Soome haiglates, et testida haiglasse saabuvaid patsiente.

Soome terviseamet lubas antigeenitestide kasutamist läinud reedel. Varem on ametivõimud neisse suhtunud ettevaatusega. Antigeenidel põhinevad kiirtestimise punktid avatakse üle terve Soome. Kuivõrd antigeenitestid pole nii tundlikud kui tavapärased, ei kõlba need ilma haigusnähtudeta isikute testimiseks.

Soome valitsus on võtnud eesmärgiks, et testile peab saama samal päeval ja tulemuse peab saama ööpäeva jooksul. Praegu on testimisel pikad järjekorrad ja tulemuste saamine võtab aega mitu päeva. Antigeeniteste saaks teha ka muud isikud peale meedikute, näiteks meditsiinikoolide õpilased, kes läbivad lühikese koolituse.

Suomi ottaa korona-pikatestit laajasti käyttöön – Ylen tieto: THL:n asiantuntijat näyttivät vihreää valoa

Nopeat antigeenitestit ovat varsinaisia koronatestejä edullisempia mutta jonkin verran epäluotettavampia. Suomi on Ylen tietojen mukaan ottamassa huomattavasti nykyistä laajemmin käyttöön koronan pikatestauksen. Suomi valmistautuu myös siihen, että koronatestejä voisivat tehdä muutkin kuin terveydenhuollon ammattilaiset. Tämä onnistuisi juuri osassa pikatestaamista. – Tavoitteena on, että pikatestien käyttöä lisätään sellaisissa yhteyksissä, joihin ne soveltuvat.

Kommentaarid
(Külastatud 2,205 korda, 1 külastust täna)