KUUM: Berliinis islamistliku terrorirünnaku korraldanud iraaklane oli enne Soomes ja poseeris koos minister Orpoga

Berliinis eile teisipäeval kuue inimese vigastustega lõppenud islamistliku terrorirünnaku korraldanud 30-aastane iraaklane Sarmad A. oli 2015. aasta pagulaskriisi ajal Soomes ja poseeris ühel pildil koos toonase siseministri ja koonderakonna Kokoomus juhi Petteri Orpoga.

Mees karjus rünnaku ajal „Allahu akbar” (Tõlkes: Kõigevägevam jumal) ja kinnitas, et on märter. Politsei hinnangul radikaliseerus Sarmad A. vastuvõtukeskuses, kuigi ta polnud väidetavalt ISIS-e liige, vahendab Bild.

Mees poseeris oma autoga sotsiaalmeedias vahetult enne rünnakut. Siis sõitis ta tahtlikult otsa sõidukitele, rammides eriti mootorrattaid. Lisaks ähvardas ta panna plahvatama pommi, et inimesed hukkuksid. Mees on kinni võetud ja teda ootab homme kohus süüdistatuna mõrvakatses.

Rünnak toimus A100 kiirteel ja eriti raskelt said kannatada kolm mootorratturit, kellest kahe vigastused on rasked ja kolmas on haiglas kriitilises seisundis. Kolm ülejäänud inimest said kergemaid vigastusi ühes autos, millele sõitis otsa mootorratas. Kriitilises seisus ohver on ametilt tuletõrjuja ja ta ei pruugi ellu jääda.

Kui üks mootorratas oli Sarmad A. auto all kinni kiilunud, tuli mees autost välja, karjus „Allahu akbar”, rullis sealsamas kiirteel lahti vaiba ja hakkas palvetama. Lisaks pani ta auto katusele karbi ja ütles, et see on pomm. Samas ütles mees: „Keegi läheneda ei tohi, muidu saate kõik surma.”

Sarmad A. pidas kinni üks Araabia päritolu politseinik, kes sõitis parasjagu sündmuskohast mööda. Prokuratuuri info kohaselt jahtis Sarmad A. just mootorrattureid, ta sõitis otsa kahele mootorrattale ja ühele rollerile.

Sarmad A. on pagulane ja elas Berliinis varjupaigas kuni 2019. aastani, mil sai omale korteri. Varem on ta jäänud politseile vahele vägivaldse käitumisega ja teda on ravitud vaimuhaiglas. Sealt aga lasti ta uuesti vabadusse.

Sarmad A. sündis 1990. aastal Bagdadis. Suure pagulaslaine ajal 2015. aastal saabus ta Soome. Mehe Facebooki küljel on vastuvõtukeskuses tehtud pilt, kus on lisaks temale veel Soome toonane siseminister Petteri Orpo ja ÜRO endine peasekretär Ban Ki-Moon.

Praegu pole teada, millal mees Soomest Saksamaale lahkus. Ta oli Soomes veel vähemalt 2016. aastal. Sarmad A. sai Saksamaal keelduva otsuse varjupaigataotlusele ja peab riigist lahkuma. Saksamaal on mees jäänud vahele vägivalla ja politsei ähvardamisega.

Petteri Orpo ütles 2015. aastal, et pagulaste kritiseerimine on rassism.

Berlin, A100: Kurz vor Anschlag postete Täter auf Facebook Hinweise zur Tat

Es ist Dienstagabend, 18.35 Uhr, als Sarmad A. (30) seine Terrorfahrt auf der Berliner Stadtautobahn beginnt. Sechs Menschen werden verletzt. Der Täter: festgenommen. Er schrie „Allahu Akbar” und drohte mit einer Bombe, kurz nachdem er auf der Berliner Stadtautobahn A100 mehrere Motorradfahrer umraste. Kurz vor der Tat postete er Hinweise auf die Tat auf Facebook.

 

Kommentaarid
(Külastatud 3,145 korda, 1 külastust täna)