Koroonat põdenud soomlased hädas tüsistustega – nõutakse, et riik asjaga tegeleks

Ligi 400 koroonat põdenud soomlast on alla kirjutanud pöördumisele, milles nõutakse koroonaga seotud pikaajaliste tervisemõjude uurimist Soomes.

Pöördumise eestvedaja on 34-aastane Joni Savolainen, kes haigestus märtsikuus. Tema väitel on koroona mõju ühiskonnas tugevalt alahinnatud. „Me vajame kiireid uuringuid selle kohta, mis meil on viga,” märgib Savolainen, „miks tulevad haigusnähud ikka ja jälle tagasi?”

Pöördumine on avaldatud veebiküljel Apuakoronaan (tõlkes: Abi koroona eest) ja samateemalises Facebooki grupis.

Savolainen märgib, et otsustajad peaks teadvustama seda, et koroona võib täiesti terve inimese elu pikaks ajaks pea peale pöörata. Ühtlasi palutakse arvestada sellega, et koroona võib röövida varem tervete inimeste töövõime kas ajutiselt või püsivalt, vahendab Yle.

Koroonat põdenud inimesed märgivad grupis näiteks, et pikaleveninud vaevused on hingeldus, jäsemete tundetus, lihasekrambid, kuiv köha ja üldine kehv enesetunne. Grupis on üle 2500 liikme.

Savolainen märgib, et koroonat põdenud inimesed vajavad riigilt abi ja rahalist toetust, et saaks tööle tagasi minna. Savolainen pole ise saanud tööle naasta alates märtsikuust. Pöördumine on saadetud rahvasaadikutele, ühiskonnas otsustajatele ja ravipiirkondade juhtidele.

Savolainen märgib, et kogupilt on väärastunud, kuna koroona tüsistustega inimesed ei taotle abi, kuna seda pole neile ette nähtud. Koroonaga pikaajaliselt hädas olevate inimeste kohta pole olemas mingit registrit, kuigi neid inimesi on Soomes sadu.

Sadat koronaan sairastuneet vetoavat päättäjiin, sillä jälkioireet ovat vieneet työkyvyn kuukausiksi: “Me tarvitsemme kiireellisesti tutkimusta”

Koronavirukseen sairastuneet vetoavat päättäjiä ottamaan huomioon pitkittyneesti oireilevien potilaiden odotettua suuremman lukumäärän. Noin 400 suomalaista on allekirjoittanut vetoomuksen, jonka mukaan koronaviruksen pitkäaikaisvaikutusten lääketieteellistä ja taloudellista tutkimusta pitäisi lisätä Suomessa. Vetoomuksen taustalla on usean henkilön ryhmä, joista jokainen on saanut koronatartunnan tai pitkittyneitä oireita. Vetoomuksen päävetäjä on 34-vuotias Joni Savolainen, joka sairastui koronavirukseen maaliskuussa.

Kommentaarid
(Külastatud 5,612 korda, 1 külastust täna)