Koroona lõhub Soomes Alko monopoli – alkoholi veebimüüki on raske keelata

Koroonaviirus lõhub Soomes Alko monopoli ja seda üsna omapärasel moel. Nimelt on koroona tõttu kasvanud kaupade veebimüük, aga alkoholi veebimüük on Soomes Alko monopoli tõttu keelatud. Seetõttu kannatavad väiksed tootjad, kes muidu tohivad oma tooteid müüa.

Alkoholi veebimüügi keelamist on tauninud Euroopa Liit, kuna EL-is peab kehtima kaupade vaba liikumine. Seetõttu ei tohi mujalt Euroopa Liidust, näiteks Eestist ja Lätist kauba, sealhulgas alkoholi ostmisele piiranguid teha. Soome alkoholiseaduses polegi viiteid kaugmüügi keelamisele. Mis pole keelatud, peaks olema lubatud, vahendab Iltalehti.

Soome sotsiaal- ja terviseministeeriumi nõunik Ismo Tuominen ütles, et kuigi alkoholiseadus veebimüüki ei keela, on seaduse rakendussätetes viited Alko monopolile ja jaekaubanduse piirangutele. Soome valitsus peab alkoholi veebimüüki keelatuks. Seetõttu ei saa ka Soome väikestele veini- ja õlletootjatele anda alkoholi veebimüügi õigust, kuna see lõhuks Alko monopoli.

Eelmine Juha Sipilä valitsus valmistas ette seaduseelnõiud, millega oleks lubatud alkoholi veebimüük ainult Soomes, ilma õiguseta alkoholi välismaalt sisse tuua, aga Euroopa Komisjon polnud sellega nõus, kuna see oleks olnud vastuolus kaupade vaba liikumise põhimõttega.

Praegune olukord on viinud Soomes absurdini, kus väiketootjad peavad selleks Eestisse või mujale välisriiki esinduse tegema, et saaks korraldada alkoholi veebimüüki. Soome järelvalveasutuse Valvira hinnangul on keelatud selline tegevus, kus müüja toob ise alkoholi Soome ja jagab tarbijatele seda laiali. Küll aga peaks olema lubatud veebimüük siis, kui ostja valib ise tarnija, kes kauba kohale toimetab.

Soomes on Alko monopoli hoidmist põhjendatud sellega, et Rootsis pole Systembolageti monopoli kahjustatud mitte ühegi sättega. Samas on Rootsis alates 2010. aastast alkoholi veebimüük teistest ELi riikidest lubatud. Soomes on aga juba tehtud monopoli erandid alkoholi müügiks kohapeal kauplustes, veinitaludes ja väikeõlletootjate juures. Rootsis midagi seesugust ei ole.

Kui Soomes lubataks vabalt oma alkoholi veebimüük, siis hakatakse Euroopa Liidust varem või hiljem küsima, miks see pole lubatud välismaalt. Siis hakataks välismaalt Soome massiliselt veini müüma ja see hävitaks Soome praeguse süsteemi. See tähendaks Alko monopoli lõppu.

Soomes on ülemkohtust käinud läbi Eesti firma Alkotaxi juhtum, kus alkohol viidi ostjale koju kätte. Selle juhtumiga on seni põhjendatud kogu veebimüügi keelamist, aga Soome õiguskantsleri hinnangul oli tegemist siiski üksikjuhtumiga just seetõttu, et alkoholi veeti ilma loata laiali. Samas on Helsingi kohus lükanud 2020. aasta veebruaris tehtud otsusega tagasi alkoholi veebimüügi maksupettuse ja alkoholikuriteo süüdistused. See oli juhtum, kus alkoholi müüdi Soome Eestis ja Lätist, ilma et müüja oleks ise tegelenud transpordiga. Otsustavaks peeti seda, et ostja ise valis alkoholi kojutoomise meetodi. Prokuratuur on otsuse edasi kaevanud ringkonnakohtusse. Kohus viitas otsuses sellele, et Soomes pole hetkel veebimüügi osas selge, mis on lubatud ja mis keelatud.

Praegune selgusetus on eriti halb Soome ettevõtetele, kuna paljud ei julge veebimüügiga tegeleda kartuses saada kaela süüdistus. Praeguse tõlgenduse järgi saab Soomes alkoholi veebimüügiga tegeleda, kui ettevõte asub välismaal, näiteks Eestis. See võib viia absurdse olukorrani, kus Soome väiketootjad peavad hakkama Eestisse esindusi rajama.

Soome parlamendi põhiseaduskomisjon on välja toonud, et kedagi ei saa mõista süüdi kuriteos ega karistada asjas, mis polnud teo toimepanemise hetkel keelatud ega karistatav.

“Salaa päätös Alkon monopolin purkamisesta” – Nyt puhuu kohuvirkamies pienpanimoiden etämyyntisopasta

Pienpanimoiden etämyynnin sallimisesta kehkeytyi keväällä ja kesällä erikoinen tapahtumasarja. Enemmistö eduskunnan kansanedustajista kannatti lakialoitetta, jolla pienpanimoiden etämyynti olisi sallittu väliaikaisesti. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi toukokuussa, että prosessi pienpanimoiden etämyynnille saadaan käyntiin ja hallitus päättää asian etenemisestä vielä toukokuussa. Asian käsittely venyi, ja lopulta heinäkuussa hallitus hautasi pienpanimoiden etämyynnin sallimisen koronatoimena.

Kommentaarid
(Külastatud 625 korda, 1 külastust täna)