Kole perspektiiv: Lapimaal võib kaduda ligi 5000 turismiga seotud töökohta

Lapimaa turismi asjatundjate väitel kukub sealne tööhõive kokku, kui reisipiirangud püsivad sellisena nagu nad praegu on.

Lapimaa suur turismiettevõte North European Invest teatas täna esmaspäeval 2000 inimese koondamisest, vahendab MTV.

Kui juhtiv ettevõte teeb sellise teate, siis tähendab see halba perspektiivi tervele sektorile. Praegu on Lapimaa turismisektoris ametis ligi 10 000 inimest ja pooled neist võivad oma töö kaotada, kuna on seotud otseselt välismaa turistidega.

10 000 töötaja asemel võib sektoris väga kiiresti olla tööd vaid 4000-5000 inimesele.

Lapimaa turismifirma Harriniva juht Niina Pietikäinen ütles, et 95 protsenti talvistest klientidest tuleb välismaalt. Ettevõtte tegevust mõjutavad poliitilised otsused ja praegu on broneeringud eelmise aastaga võrreldes 30-40 protsenti maas.

Soomlastest turistide arv on küll kasvanud, aga see ei korva välismaa turiste. Kõigele vaatamata on Pietikäinen siiski lootusrikas. Kui suudetakse tagada välismaalaste tulek Lapimaale, siis on võimalik hullemast pääseda. Samas on võimalik, et sellest saab suurim kriis Lapimaa turismi jaoks. Eriti suure löögi all on väiksemad programme pakkuvad ettevõtted, kuna kodumaised turistid ei kasuta neid teenuseid.

Soomlased on harjunud ise looduses liikuma. Nad tarbivad küll majutus- ja toitlustusteenuseid, aga programme nagu virmaliste retked ja motokelgusafarid nii palju ei tellita.

Kommentaarid
(Külastatud 188 korda, 1 külastust täna)