Karm avastus Soomes: koroona tüsistused on raskemad kui haigus ise

Soomes tuleb üha rohkem ette juhtumeid, kus koroonat kergelt põdenud patsientidel ilmnevad hiljem rasked tüsistused.

Soomlanna Kirsi põdes koroona kergelt läbi, aga siis ilmnesid järsku probleemid südamega. Koroona tüsistused ei pruugi olla vastavuses sellega, kui raskelt haigust põeti, hoiatab Lõuna-Savo pandeemiajuht Hans Gärdström.

Patsiendid kaebavad pärast haiguse läbipõdemist valu kurgus, liigesevalusid ja nõrkust. Koroonaviirus mõjutab inimesi eri moel ja mõnele on haigus eluohtlik. Koroona tüsistuste kohta aga eriti palju veel ei teata, vahendab Yle.

Lõuna-Savo ravipiirkond on ka tüsistusi uurinud. Selgub, et tüsistused on neljandikul haigestunutest. Rasked tüsistused võivad esineda ka neil, kes haiguse kergelt läbi põdesid. Seetõttu on koroona erakordne haigus. Tüsistused pole vastavuses sellega, kui raskelt haigust põeti.

Koroonat põdenud patsiente on hakatud uurima ka Helsingi ülikooli haiglas ja esialgsed andmed näitavad, et raskelt koroonat põdenud patsientidel esinevad väga pikalt tüsistused.

Soomlanna Kirsi on üks neist, kel esinesid tüsistused. Koroona haigusnähud avaldusid 12. märtsil. Algas haigus nagu tavaline külmetus, aga päris haigust ei tulnud. Naisel tuvastati koroona aprilli alguses.

47-aastane Kirsi oli varem terve ja tegeles spordiga. Ta põdes haigust enda väitel kergelt. Ta vabanes karantiinist pärast kaht haigusnähtudeta päeva. Vaevused tulid aga nädala jooksul tagasi. Vaevused olid samasugused nagu varem: kurguvalu, külmavärinad, väsimus. Siis ilmnesid probleemid südamega.

Aprillis-mais ei teadnud veel keegi, kui tõsised võivad olla koroona tüsistused. Kirsi ei käinud arsti juures, vaid põdes kodus. Ta tunnetas, et peaks laskma kontrollida südame tegevust, aga ta ei pöördunud haiglasse.

Vaevused tulid ja läksid. Suve jooksul oli tervet aega viis nädalat. Siis tuli pauk. Naine arvas, et see on kopsuvalu. Kui ta oli viis päeva kannatanud, läks arsti juurde. Selgus, et tal oli südameprobleem.

Naisel tuvastati EKG uuringuga südames hapnikupuudus, mistõttu võeti ta haiglasse jälgimisele. Talle tehti mitmed uuringud ja tal kahtlustati südamehaigust. Midagi konkreetset aga ei leitud.

Vaevused pole ikka lõppenud. Vererõhk ja pulss käivad üles-alla. Ta on saanud beetablokaatoreid, aga see on ka ainus abi. Naine on tööle naasnud, aga ta on õhtuks nii läbi, et ei jaksa enam midagi teha. Kuu aega tagasi oli koroonaproov negatiivne. Naine aga ise tunneb, et pole veel tervenenud.

Kõige tavalisemad koroona tüsistused on väsimus ja hingeldamine koormuse korral. Mõnedel on tekkinud peavalud, mida pole varem olnud. Vähestel on ka nahaprobleemid nagu sügelus. Soome haiglates on hakatud koroona tüsistusetele üha rohkem tähelepanu pöörama.

Sairastitko lievän koronan? Pandemiapäällikön mukaan jälkioireet voivat silti yllättää – Kirsi Tervo kärsi virusoireista kotona, sitten iskivät sydänongelmat

Pandemiapäällikkö Hans Gärdströmin mukaan jälkioireet eivät ole aina yhteydessä siihen, kuinka vakavana taudin sairasti. Poltetta kurkussa, sydänoireita, nivelkipuja ja heikkoa oloa. Näin koronavirusinfektioon sairastuneet kuvailevat oireita, jotka ovat tulleet varsinaisen taudin jälkeen. Koronaviruksen tiedetään vaikuttavan ihmisiin eri tavalla, ja joillekin tauti on hengenvaarallinen. Sen sijaan jälkioireiden laajuudesta ja vakavuudesta ei vielä tiedetä.

Kommentaarid
(Külastatud 2,315 korda, 1 külastust täna)