Jõukast Soomest on saanud ahvatlev inimkaubanduse sihtkoht

Soomes makstakse seksi eest nii hästi, et sinna satub palju inimkaubanduse ohvreid. 90 protsenti rahast võtavad endale kupeldajad, tüdrukutele jääb ainult 2000 eurot kuus.

Soome Yle kirjeldab Moldaaviast Soome seksitööd tegema tulnud Katyat, kelle eesmärk oli saada raha, et osta mööblit. Tema palk kodumaal oli ainult 130 eurot kuus ja see kulus kõik toidu ja elamise peale.

Katyale pakkus tööd Luca, kes vahendab naisi Soome. Ta rääkis, et Katya võib teenida Soomes 2000 eurot kuus ehk Moldaavia 15 kuu palga. Ta ei öelnud, et see on vaid murdosa sellest, mis Katya seksitööga Soomes tegelikult teenib.

Katya on seksuaalse ärakasutamisega seotud inimkaubanduse ohver, kuna ta meelitati Soome seksitööle pettusega. Soome on seksikaubanduse ahvatlev sihtkoht, kuna Soome on seksitöötajate jaoks turvaline maa ja seksi eest makstakse hästi.

Soome on jõudnud seksitöö inimkaubanduse ohvrid lisaks Moldaaviale veel Rumeeniast, Eestist, Venemaalt, Tšehhist, Ungarist, Itaaliast, Hispaaniast, Liibüast, Nigeeriast ja Taimaalt. Soomes on seksiäri inimkaubanduse organiseerijaid kohtus süüdi mõistetud, nii süüaluste kui kannatanute hulgas on ka soomlasi. Ligi 80 protsenti Soomes töötavatest prostituutidest on rumeenlased.

Soomes statistikaameti andmetel liigub Soomes seksikaubanduses aastas üle 100 miljoni euro. Seksi müüjaid on veebikuulutuste põhjal otsustades 200-300. Enamus neist on naised. Igal aastal käib Soomest läbi tuhandeid prostituute, täpset numbrit ei teata. Uuringute järgi on Soomes seksitöötajate hulk 8000 ja pooled neist on soomlased. Kolmandik töötab kupeldaja alluvuses.

Paljusid Soome seksitööle toodud naisi ühendab see, et nad on pärit vaestest ja kehvadest oludest. Luca vedas Katyat ringi ümber Soome: Helsingi, Espoo, Vantaa, Lahti, Kouvola, Tampere, Pori, Jyväskylä, Vaasa, Oulu, Seinäjoki. Katya andis teenitud raha kupeldajale, tema enda teenistus oli 500 eurot nädalas. Kui Katya viisa lõppes, siis läks ta tagasi Moldaaviasse. Seal ostis ta isale korterisse mööblit.

Siis jäi Katya kodumaal rasedaks, aga lapse isa lapsest ei hoolinud. Katya vajas lapse jaoks raha ja tuli Soome tagasi. Sel korral tõi Luca ta Soome koos ühe teise naisega. Katya läks kodumaale tagasi sünnitama, ta sai kupeldajalt veidi raha koju kaasa.

Nii Moldaavia kui Rumeenia on väga vaesed maad, seetõttu lokkab seal inimkaubandus. Rumeenia kuulub Euroopa Liitu, seetõttu on sealt lihtne mujale reisida. Paljud rumeenia noored naised arvavad, et prostitutsiooni abil saavad nad oma unistusi ellu viia. Tüdrukuid värvatakse juba alaealistena ning kui nad saavad täiskasvanuks, viiakse nad välismaale tööle. Seksiäris võib lüüa kaasa kogu pere või suguvõsa. Seksiärisse on segatud lastekodud. Kuigi kupeldaja võtab omale enamuse teenitud rahast, jääb seksitöötajatele ikkagi palju rohkem kui nad teeniksid kodumaal. See aga ei muuda olematuks tõsiasja, et neid naisi kasutatakse ära. On juhtumeid, kus naisi on sunnitud raha kerjama või minema vargile.

Soome ja teised Põhjamaad on seksikaubanduse jaoks ahvatlev sihtkoht, sest kui Itaalias või Hispaanias makstakse poole tunni seksi eest 50 eurot, siis Soomes kaks korda enam, 100 eurot. Läbi öö kestva seansiga võib Soomes teenida mitu tuhat eurot.

Moldaaviast pärit kupeldaja Luca vajas raha, kuna tal oli kallis hobi – hasartmängud. Kasiinodes kulus tal aastas 400 000 eurot ja sellest kahjum oli 90 000 eurot. Luca kasutas Tofy abi, kes välismaalt naisi Soome meelitas. Katyaga hakkas Soomes koos töötama teine tüdruk Misa, kes ütles oma vanematele, et töötab hotellis. Misa tuli Soome, kuna oli Lucast sisse võetud. Kokku tõi Luca aastatel 2017-2018 Soome kuus naist. Luca mõisteti 2019. aasta kevadel süüdi viies inimkaubanduse juhtumis ja ühes kupeldamise juhtumis. Viis naist olid 18-20-aastased, üks 25-aastane. Naistel oli Soomes olnud 2200 klienti.

Naised teenisid kokku ligi 250 000 eurot. Kupeldaja võttis sellest omale 90 protsenti. Luca saatis raha mitmetele isikutele Rumeeniasse, Moldaaviasse, Suurbritanniasse, Venemaale ja Lätti. Luca mõisteti kohtus 5,5 aastaks vangi ja ta on hetkel Soomes karistust kandmas. Otsus pole veel jõustunud.

Uuringute järgi on Soomes seksi ostnud 12 protsenti meestest. See tähendab, et ligi 330 000 soome meest on vähemalt kord elu jooksul seksi ostnud. Seksi ost ja müük on Soomes lubatud, kui see on kahe isiku kokkulepe. Seksi müük on keelatud avalikes kohtades. Politsei tegeleb Soomes põhiliselt kupeldajatega, aga kohtu alla on antud ka mehi, kes on ostnud seksi kupeldaja kaudu töötavalt naiselt.

Paljud Soomes töötavad rumeenia naised märgivad, et töötavad iseseisvalt, aga seda on raske kontrollida. Paljud rumeenlannad oma tegelikku päritolu ei avalikusta. Nad kardavad, et jäävad klientidest ilma, sest soome mehed on teadlikud Rumeenias lokkavast inimkaubandusest. Soomes töötavate rumeenia naistega on raske rääkida, kuna nad väldivad avalikku tähelepanu. Ka ametivõimudelt ei saa abi, kuna naiste privaatsust kaitstakse.

Katya tuli seksityöhön Suomeen, koska palkka kotimaassa oli vain 130 euroa kuussa – varakkaasta Suomesta tuli houkutteleva maa ihmiskauppiaille

Ainakin tuhannet miehet Suomessa ovat ostaneet seksiä ihmiskaupan uhreilta. Katya jakoi Moldovassa kahden pienen huoneen asunnon isänsä kanssa. Huonekaluja ei ollut, koska niihin ei ollut varaa. Katyan äiti oli kuollut hänen ollessaan lastenkodissa. Sisko oli adoptoitu Italiaan pienenä. Katya oli joutunut pitämään huolta itsestään 12-vuotiaasta lähtien. Katya ja isä kävivät töissä.

Kommentaarid
(Külastatud 2,994 korda, 1 külastust täna)