Hea teada: koroona ohupiirkondadest Soome saabunud ja karantiini määratud inimestele maksab Kela päevaraha

Kõigile neile, kes on Soome saabunud ohupiirkonnast ja kes määratakse terviseametnike poolt nakkushaiguste seaduse järgi karantiini, makstakse sotsiaalkindlustusameti Kela poolt päevaraha.

Soomes on sellega seoses puhkenud arutelu, kas on mõtet maksta raha inimestele, kes on omal vabal valikul ohupiirkonda reisinud. Tampere ülikooli avaliku õiguse professor Pauli Rautiainen aga ütles, et selle pärast seadust muutma vaevalt hakatakse, vahendab Iltalehti.

Kela on seaduse järgi kohustatud hüvitama karantiini määratud inimese sissetuleku kaotuse täies ulatuses. Selle koha pealt võttis sõna sotsiaalmeedias siseminister Maria Ohisalo, kes peab sellist asja õiglustunde vastaseks.

Professor Rautiainen märkis, et Soomes kehtib põhimõte, et haigele inimesele hüvitatakse riigi poolt haiguse ajal saamata jäänud tulu. See on vajalik selleks, et inimesed ei käiks haigena tööl ja ei ohustaks sellega teiste tervist. Professor Rautiaineni väitel ei saa seetõttu haigusi jagada austusväärseteks ja vähem austusväärseteks. Professor Rautiaineni arvates pole hea reisimise eest inimest karistada, sest siis tuleks samuti talitada kõigi nendega, kes sõidavad Helsingist Jyväskylässe ja tagasi.

Peaminister Sanna Marin kirjutas sotsiaalmeedias, et inimesed peaks olema vastutustundlikud ja mitte reisima, sest kahju maksavad kinni kõik teised. Professor Rautiainen peab aga ka sellist mõtteviisi vääraks, sest me ei tea, mis põhjustel üks või teine inimene reisib. Kui hakata inimesi niimoodi lahterdama, siis jõuame Orwelliliku maailmani, kus ühed on võrdsemad kui teised. Kui hakata inimeste õigusi reisimise alusel piirama, siis toob see kaasa diskrimineerimise. Professor märkis, et inimestes ei saa vastutust tekitada neid karistades, vaid inimesed peavad ise selleni jõudma ja aru saama, et nad vastutavad oma tegude eest. Ta tõi hea näitena president Sauli Niinistö seisukoha, et me peame kõik koos sellest olukorrast välja tulema. Seetõttu on arutelu teemal, et mõnedele ei peaks maksma nakkushaiguste seaduse järgset päevaraha murettekitav ja probleemne.

No Title

Karanteenit voivat olla jatkossa yhä useammin tarpeen.Omaa oikeustajuani vastaan rikkoo se, jos ehdoin tahdoin riskialueelle lomailemaan lähtenyt kuittaisi täydet karanteenikorvaukset. Tarpeettomasta riskinotosta pitäisi vastuuta kantaa itsekin.https://t.co/Erf6MeNuyT

Kommentaarid
(Külastatud 988 korda, 1 külastust täna)