Harvardi doktorant tekitas poleemikat väitega, et 2+2=5 – see muudab arusaama matemaatikast

Endine matemaatik Kareem Carr põhjustas tormi sotsiaalmeedias, kui väitis, et 2+2=5. Ta ütles intervjuus väljaandele Popular Mechanics, et inimesed peaks arvestama sellega, mida matemaatika tähendab.

Carr on Harvardi ülikooli biostatistika doktorant. „Kõik, mida sa pead teadma lahendist 2+2=5. Endise matemaatikuna tahan siin kaasa rääkida,” alustas ta oma sissekannet sotsiaalmeedias.

Carr märkis, et matemaatilised väited nagu 2+2=4 on abstraktsioon. Nad on üldistus „millestki”. Selliseid väiteid tuleb alati reaalsusega võrrelda. „Andmeanalüütikuna meeldivad mulle numbrid, aga minu töö on siduda nad reaalsusega,” märkis Carr.

Doktorant toob näite. Kui panna kana koos kukega puuri, siis aasta pärast on saanud kahest kolm ehk 1+1=3. Kui aga rebane ja kana jätta hetkeks kahekesi, siis saab sellest üks: 1+1=1.

„Nii et kui keegi ütleb mulle, et 2+2=5, siis küsin alati juurde detaile, et välistada see, et ta on idioot, kuna kui ta räägib kanadest, siis nii see just kanadega on,” märgib Carr. Lisaks paljudele vastuväidetele on Carr leidnud ka toetust. Näiteks kirjutas David Dennis, et näiteks 2 rakku+2 rakku=5 rakku, kui üks rakkudest jaguneb kaheks ja üks hukkub.

Popular Mechanicsi intervjuus märgib Carr, et selline mõtteviis on oluline, kuna praegu muundatakse kõik numbriteks. Äpid koguvad numbrilist teavet näiteks selle kohta, milline toit või rõivad meile meeldivad. Reaalsuses polegi välja toodud kombinatsioon nii väär kui tundub. Numbrid, millega väljendatakse teatud objektide arvu pole reaalses elus kuigi tavalised.

Carr märgib, et teda on alati huvitanud, kuidas „puhas” matemaatika on seotud reaalse eluga. „Puhast” matemaatikat õppides puutus ta sageli kokku abstraktsioonide ja inimeste tehtud valede järeldustega, mistõttu võttis ta ette biostatistika. Ta analüüsib patsientide geeni-infot ja otsib vähi märke.

2+2=5 on paljude jaoks tuttav George Orwelli raamatust 1984, kus inimesed nõustuvad kõigega, mida Suur Vend ütleb, kaasa arvatud selle lahendiga. Viimasel ajal on seda hakatud pidama imperialismi tunnuseks, mille puhul valitseb võimetus arendada iseseisvat mõtlemist.

No Title

EVERYTHING YOU NEED TO KNOW ABOUT “2+2=5”. As a former mathematician, I have things to say. 1/🧵

Kommentaarid
(Külastatud 1,580 korda, 1 külastust täna)