FSB-ga seotud Vene miljardär ostis Soomes saare ja kavandab sinna mitmeid ehitisi

Vene julgeolekuasutuse FSB-ga seotud Vene miljardär Igor Kesajev (53) ostis Soome idaosas Puumala vallas omale 700 000 euro eest saare ja kavandab sinna mitmeid ehitisi.

Saarele on planeeritud 420-ruutmeetrine peahoone, 530-ruutmeetrine külalistemaja, 100-ruutmeetrine rannasaun ja 150-ruutmeetrine personali maja. Kesajev on Forbesi andmetel Vene rikkuselt 28. ettevõtja ja tema vara väärtus on 3,4 miljardit dollarit, vahendab Iltalehti.

Kesajev on tuntud lähedaste sidemete poolest Vene julgeoleku FSB-ga. Ta on toetanud FSB juhte. Kesajev rikastus tubakatoodete ja alkoholi müügiga. 1991. aastal, kui NLiit kokku varises, asutas Kesajev firma Mercury, mis hakkas välismaalt sisse tooma sigarette, alkoholi ja toidukaupa. Praegu kontrollib Mercury oma tütarfirma Megapolis kaudu ligi 70 protsenti Vene tubakatoodete turust.

Kesajev on alates 2003. aastast juhtinud fondi Monolit, mis toetab FSB töötajaid ja nende pereliikmeid. Tänu Kesajevile said 2008. aastal paljudest FSB töötajatest miljonärid, nende seas on ka FSB juht Aleksandr Bortnikov, kuna Kesajev ostis kõrge hinnaga ära nende suvila maatükid. FSB juht Aleksandr Bortnikov teenis selle tehinguga 2,5 miljonit dollarit.

Soome Puumala vald on andnud Kesajevile loa saarel ehitamiseks. Ehitised on suured, aga asuvad üle 40 meetri kaugusel veepiirist. Kesajev ostis saare tänavu aprillikuus.

Kesajev on sündinud 1966. aasta 30. oktoobril Põhja-Osseetias Ordžonikidze linnas, praegu on linna nimi Vladikavkaz. Lisaks tubakaärile kuulub Kesajevile poodide kett Dixy. 2019. aastal ühines see alkoholipoodide ketiga Krasnoje & Beloje ja sellest sai üks Venemaa suurimatest poekettidest.

Kesajevil on kolm last. Ta on õppinud Moskvas Vene välisministeeriumi Rahvusvaheliste suhete instituudis. Möödunud, 2019. aasta suvel abiellus Kesajev 28-aastase iludusvõistluse Miss Blonde Ukraine 2013 võitja Olga Klimenkoga. Lahutus eelmisest naisest jõustus 2017. aastal. Kesajevi endine naine Stella Kesajeva juhib kunstifondi ja ta on tuntud kui moodsa kunsti koguja.

Kesajevi firmal Mercury on Moskvas 339 meetri kõrgune pilvelõhkuja City Tower. Pärast valmimist 2012. aastal oli See Euroopa kõrgeim ehitis. See oli Londoni The Shardist 29 meetrit kõrgem. Kolm aastat hiljem kaotas aga Mercury tornmaja oma staatuse, kui valmis OKO-kompleksi 354 meetri kõrgune pilvelõhkuja. Igor ja Stella Kesajeva tütar Ilona Kesajeva plaanib pilvelõhkujas näituse avamist, aga Kesajeva praegune naine Olga peab seal restorani.

Kommentaarid
(Külastatud 3,881 korda, 1 külastust täna)