Eesti ja Soome siseministrid külastasid merereostustõrje õppust HELCOM Balex Delta 2020

Eesti ja Soome siseministrid Mart Helme ja Maria Ohisalo külastasid täna hommikul Naissaare lähedal toimuvat merereostustõrje õppust HELCOM Balex Delta 2020, mille käigus harjutatakse suuremahulise merereostuse likvideerimist koostöös Läänemere merekeskkonna kaitse komisjoni HELCOM, Euroopa meresõiduohutuse agentuuri ja siseriiklike partneritega.

„Merereostuse likvideerimine on väga ressursimahukas ülesanne ning just seetõttu on ülioluline koostöös partneritega pidevalt harjutada,“ rääkis siseminister Mart Helme. „Mul on hea meel, et täna hommikul alanud merereostustõrje õppusel näitasid kõik meeskonnad üles ülimat professionaalsust. Sain kinnituse, et nii piirivalvelaeva „Raju“ kui uue seirelennuki ostmine on end igati õigustanud,“ lisas siseminister.

„Hoolimata COVID-19 viirusest põhjustatud keerulisest olukorrast sai see  oluline õppus ohutult korraldatud. Selle üle on väga hea meel,“ ütles Soome siseminister Maria Ohisalo. „Järgmisel aastal toimub HELCOM Balex Delta õppus Soomes. Lisaks oleme arendamas Läänemere põhjaosa merereostuskontrolli uut kontseptsiooni. Meie kui Läänemeremaade kohus on  oma habrast Läänemerd kaitsta,” lisas Ohisalo.

HELCOM Balex Delta toimub tänavu tavapärase kolmepäevase õppuse asemel ühepäevasena. Kokku osaleb merereostuse sündmusele reageerimise õppusel kümme laeva, kaks õhusõidukit ning Euroopa meresõiduohutuse tanker. Õppuse peakorraldaja Eestis on politsei- ja piirivalveamet.

Balex Delta on iga-aastane HELCOM liikmesriikide poolt korraldatav merereostustõrje õppus, mida korraldatakse alates 1990. aastast. Varasemalt on õppus toimunud Eestis 1997. ja 2007. aastal. Järgmisel aastal toimub õppus Soomes.

Kommentaarid
(Külastatud 223 korda, 1 külastust täna)