64-aastane soome mees oli koroonaga intensiivis kuu aega – naisel paluti juba hüvasti jätta

Raske koroonahaigus oleks äärepealt 64-aastase soome mehe Markku kevadel hauda viinud. Kuu aega intensiivis veetnud mees on tänulik neile, kes ta päästsid.

Markku käis koos sõpradega kevadel pannkoogipeol, kus lepiti kokku, et see on viimane pidu, sest koroona juba levis. Peol hoiti distantsi, ei kallistatud ja pesti korralikult käsi. Kokkuvõttes lõppes aga pidu õnnetult, sest ühel oli koroona ja tal avaldusid haigusnähud järgmisel päeval, vahendab MTV.

Kõik peol olnud haigestusid mõne päeva jooksul. Markkul oli kõigepealt palavik, mis kerkis 39-ni. Esimesel arstivisiidil tehti gripi kiirtest ja kuulati kopsusid. Pärast seda läks mees veel koju.

Kui haigus järgi ei andnud, lasi Markku teha koroonatesti. Enesetunne oli juba väga halb. Pärast testi pandi ta eraldi osakonda tulemust ootama. Testi tulemus tuli mõne päeva jooksul, sellest ajast on Markkul hägused mälestused. Lõpuks viisi ta üle intensiivi.

Abikaasa Merja sõnul oli mehe enesetunne lõpuks nii halb, et ta arvas, et sureb. Kui Markku hingamisaparaadi all köhis, tuli kopsudest lima välja saada. Markku esimene mälupilt on haiglast, kus kopsude imemine põhjustas hirmsat valu. Silmade ees virvendasid valu tõttu mustad ja valge rõngad. Valu oli hirmutav.

Teine mälupilt on jutt, mis oli justkui mingi toru sees. Ta kuulis, kuidas haiglaõde küsis, et Markku, kas sa tead, kus me oleme. Markku oli teadvuseta olekus kuu aega. Sel ajjal, kui ta oli narkoosi all, jälgis tema naine kõrvalt mehe võitlust elu eest.

Ühel hetkel oli olukord juba nii hull, et naisel paluti mehega hüvasti jätta. Siis aga tegid intensiivi töötajad imet ja olukord normaliseerus.

Markku esimesed mälupildid on intensiivi töötajatest. Ta on eriti tänulik arstidele ja õdedele. Kui tal hääl tagasi tuli, siis ta laulis neile. Siis tulid kõik vaatama, et kes see seal häälitseb. Kui hääl tagasi tuli, helistas ta oma naisele.

Mees laulis naisele telefonis. See oli liigutav hetk, mis jääb meelde. Ajal, mil Markku võitles haiglas elu eest, palvetasid tema lähedased tema eest. Vana usklik naabrinaine tuli Merjale ütlema, et ärgu ta muretsegu, küll mees sellest välja tuleb. Selline toetus oli oluline, et kodused vastu peaks. Markku eest palvetajaid oli lähedaste hulgas sadu.

Kui Markku ärkas, oli tema kehakaal langenud mitukümmend kilo. Kui paluti tõsta kätt, siis liikus vaid sõrm. Intensiivis tuvastati Markkul neerupuudulikkus. Mehe olukorda jälgitakse jätkuvalt. Arst helistas äsja ja ütles, et asjad liiguvad õiges suunas.

Enesetunne on pärast pikka ja kurnavat haiglas olekut juba parem. Pärast sellist kogemust tahab ta hoiatada teisi, kui raske võib see haigus olla. Nende sõpruskonnast sattus intensiivi veel üks inimene. Markku räägib, et tal on tunne, et inimesed on koroona unustanud, aga haigus pole kuhugi kadunud.

Koroona läbi põdenud inimestel on tuvastatud mitmeid tüsistusi, mis esinevad veel pikalt peale haigust. Nii näiteks esineb raskelt haigestunutel kopsukahjustus, mis on ajutine või püsiv. Praegu pole veel teada, kui pikaajaline see kahjustus on. Samuti pole veel teada, millised vaevused on tingitud koroonast ja millised mitte. Intensiivist taastumine võib võtta terve aasta aega.

Enamusel kaovad vaevused pärast koroonat vähemalt osaliselt. See sõltub haiguse raskusest ja vaevustest. Paljudel esineb väsimust, aga seda on veel vähe uuritud. See teave tuleb alles järgnevate kuude ja aastatega.

Kommentaarid
(Külastatud 1,981 korda, 1 külastust täna)