Värske uuring: rasedatel ning pillide peal naistel suureneb koroonaga tromboosioht

Rasedatel, antibeebipille ning östrogeeni lisaks võtvatel naistel on oht saada koroonaviirusega seoses tromboos ehk veresoonte ummistus.

Rasedus, antibeebipillide võtmine ja hormoonravi suurendab organismis naissuguhormooni ehk östrogeeni hulka, mis omakorda ahendab veresooni, vahendab Daily Mail.

Seetõttu tuleks rasedatele ja teistele riskigrupi naistele määrata vere veeldajaid nagu aspiriini, märgib uuringu autor, USA-s Portlandis asuva Maine’i meditsiinikeskuse arst dr Daniel Spratt. Tema väitel suurendab koroona tromboosiohtu varem täiesti tervetel naistel.

Östrogeen suurendab eluohtlikku veenide tromboosiohtu rasedatel, antibeebipille võtvatel naistel ning neil, kes saavad hormoonasendusravi. Veresoonte ummistused tekivad enamasti jalgades. Sealt liiguvad need edasi, põhjustades infarkte ja insulte.

Varem on teada, et antibeebipillid suurendavad tromboosiohtu, aga koroona võimendab seda ohtu veelgi, selgub teadusajakirjas Endocrinology avaldatud uuringust.

Raseduse ajal suureneb naistel tromboosioht 4-5 korda. Sama olukord on antibeebipillidega, kuna nende võtmine imiteerib organismis rasedust. Seetõttu soovitatakse naistel katkestada pillide võtmine enne ravioperatsioone või pikemaid lennusõite.

Women on the pill may face high blood clot risks from COVID-19

High levels of estrogen from being pregnant, taking the oral contraceptives or hormone replacement therapy raise blood clot risks Coronavirus attacks blood vessels and can cause clots that have ultimately killed many patients – even young and otherwise healthy ones Doctors warned in an Endocrine Society manuscript that women may want to consider staying off the pill amid the pandemic or taking aspirin Women on birth control may be at increased risk of blood clots if they catch coronavirus, a new study warns.

Kommentaarid
(Külastatud 185 korda, 1 külastust täna)