Värske uuring: külmaga on koroona ohtlikum

Teadlased leidsid põhjuse, miks suvel on koroona suremus vähenenud – nimelt muutub koroona külmaga ohtlikumaks. Iga täiendava 1 soojakraadiga väheneb suremus värske uuringu kohaselt 15 protsenti.

Seetõttu leiavad teadlased, et praegune suvine koroona leevenemine on petlik. Uuringut juhtinud Londoni King’s College’i professor Tim Spector ütles, et suvi oli ühtlasi võimalus Euroopas koroonast lahti saada, vahendab Daily Mail.

Professori väitel on inimesed vähem vastuvõtlikud viirustele, kui väljas on soe ja niiske, ning rohkem vastuvõtlikud, kui ilm läheb külmaks. Professor Spector märkis, et ta on mures Suurbritannia pärast, kuna nakatumistele pole suudetud piiri panna ja suvi on varsti läbi.

Teadlased on juba varem hoiatanud talve eest, kuna nii koroona kui teised viirused on talvel palju ohtlikumad. Asjatundjate väitel on viirused talvel ohtlikumad, kuna hingamisteede rakkude vastupanuvõime viirustele külmaga väheneb. Lisaks on inimesed talvel rohkem siseruumides, mis suurendab viiruse levikut, kuna inimesed puutuvad rohkem kokku ja katsuvad samu pindasid.

Uuringus kasutati ligi 7000 Horvaatia, Hispaania, Itaalia, Soome, Poola, Saksamaa, Ühendkuningriigi ja Hiina patsiendi andmeid. Teadlaste väitel oli koroonapatsientide olukorra paranemine suvel palju ulatuslikum kui seda saaks põhjendada paremate ravivõtetega. Ühtlasi märgivad teadlased, et sooja ja niiske kliimaga Kagu-Aasia riikides pole koroona suremus olnud nii suur kui jaheda kliimaga Euroopas. Näiteks Indoneesias oli koroona suremus 4,8 protsenti, aga Ühendkuningriigis 15,4 protsenti.

Singapuris on koroona suremus olnud 0,06 protsenti ja Jaapanis 4 protsenti. Hispaanias on suremus olnud 11 protsenti ja Itaalias 14 protsenti. Euroopa suuremat suremust põhjendatakse kuivema õhuga.

Teadustöö on avaldatud teadusveebis medRxiv, aga seda pole veel retsenseeritud.

Coronavirus death rates drop in hotter weather, scientists say

Experts found a 15 per cent drop in death rates with each 1°C temperature rise Professor Tim Spector, from King’s College London, said it was a ‘worry’ for UK Covid-19 is likely to be seasonal and to get worse again in Britain in the winter The number of people who get seriously ill or die after catching the coronavirus is much higher in the summer, according to scientists.

Kommentaarid
(Külastatud 508 korda, 1 külastust täna)