Tobe lugu: Soome Valio vahetas ühe mehe nalja peale toote nime ära

Viimasel ajal kasutavad firmad üle terve maailma rassismi ära selleks, et oma tooteid reklaamida. Selle „reha” otsa astus ka Valio, kui teatas, et vahetab Turkkilainen (tõlkes: Türklane) jogurti nime ära pärast seda, kui üks türklane väitis, et see on rassistlik ja stereotüüpne.

Valio teatas selle peale, et vahetab jogurti nime ära. Pärast aga teatas türklane, et tegi tegelikult nalja ja ükski türklane end selle jogurti pärast solvatuna ei tunne, vaid vastupidi, see teeb nalja.

Valio ei osanud selle peale muud kosta, kui et tegelikult oli plaanis seda toodet juba varem uuendada. Türklane Anter Yaşa aga näeb selle taga pettust ning Valio katset kasutada rassimis ära tarbija mõjutamiseks.

Anter Yaşa märkis, et praegu on firmade jaoks popp teha rassismiga seotud avaldusi ja sellega kasu lõigata. Samas on selge, et jogurtitopsil nime vahetamine ei aita ühiskonnast rassismi välja juurida. Tema väitel taotles Valio lihtsalt tasuta reklaami oma brändile, vahendab MTV.

Anter Yaşa väitel aitavad rassismi vastu konkreetsed teod, mitte tarbija valikute mõjutamine. „See on väljamõeldud rassism, mitte päris rassism,” märkis ta, „paroodia vastu pole võimalik võidelda nii, et arvad, et võitled rassismiga.”

Kommentaarid
(Külastatud 1,778 korda, 1 külastust täna)