Suur koroona-ime: väiksel Itaalia saarel ei haigestunud ükski inimene

Väiksel, Toskaana piirkonda kuuluval 800 elanikuga Giglio saarel tuvastati küll mitmel sissesõitnul koroona, aga ükski saare elanikest ei haigestunud. Kõiki saare elanikke testiti hiljem antikehade vastu ja antikehad tuvastati vaid ühel mehel, kes oli ühe nakatunuga laeval kokku puutunud.

Varem on eri haiguste puhul haigestunud kõik saare elanikud. Nüüd arvatakse, et saare elanikel on mingi geneetiline soodumus, et nad koroonasse ei nakatu, vahendab Independent.

Giglio saarele jõudis koroona juba suhteliselt vara, 18. veebruaril ühe 60-aastase mehega. Mees käis Giglio saarel ühe sugulase matustel ja oli köhinud terve matusetalituse aja. Mees lahkus saarelt samal päeval laevaga ja suri kolm nädalat hiljem haiglas.

Veidi hiljem, 5. märtsil saabus saarele veel kolm reisijat, kel tuvastati koroonaviirus. Üks oli Itaalia põhjaosas elav sakslane. Ta käis mitu päeva läbi oma sõpradega ning einestas kohalikes söögikohtades. Köha tõttu testiti sakslast nädal hiljem ja tal tuvastati koroona. Ta pandi saarel ühte majja karantiini.

Märtsi keskel tuli saarele vanematele külla üks Gigliost pärit mees, kes oli pikka aega elanud Austraalias. Kolm päeva pärast saarele saabumist tõusis tal palavik ning tal tuvastati koroona. Ta oli karantiinis oma vanemate kodus.

Rohkem Giglio saarel enam koroonat ei tuvastatud, kuigi piirangud kaotati juuni algul ja saarele saabus palju turiste. Aprilli lõpus lasid saare 800 elanikust 723 endale teha koroona antikehade veretesti. Kuigi saare elanikud olid omavahel tihedalt läbi käinud, teineteist musitanud ja kallistanud, tuvastati antikehad vaid ühel vanemal mehel, kes oli olnud nakatunud sakslasega sama laeva peal.

Nüüd arvatakse, et saare elanikud ei nakatunud, kuna ei puutunud kokku piisava koguse viirusega. Nimelt on teada, et koroonat levitavad rohkem nn superlevitajad ja kui mõni selline saarele ei sattunud, siis viirus ei levinud. Ehk siis saare elanikud olid suure õnnega koos.

Samas võib olla nähtusel ka mõni eksootilisem põhjus, näiteks see, et saare elanikud on mingil viisil immuunsed koroona suhtes. See võib olla pärilik omadus, kus saare elanikud on aja jooksul omavahel abiellunud ja geenid on segunenud. Võimalik põhjus on ka selles, et saarel valitseb puhas keskkond, mis viiruse levikut takistab.

Kommentaarid
(Külastatud 513 korda, 1 külastust täna)