Soomes saab veel odavalt tankida, järgmisel nädalal kerkib aktsiis

Soomes kerkivad alates järgmisest laupäevast, 1. augustist tanklates kütusehinnad seoses aktsiisi tõusuga.

Fossiilse autobensiini aktsiis tõuseb 5,71 senti liitrilt ja fossiilse diiselkütuse aktsiis 6,46 senti liitrilt. Taastuvast toorainest valmistatud kütuste aktsiisitõus on väiksem, vahendab Iltalehti.

Kokku tõuseb kütuseaktsiis 250 miljoni euro võrra aastas. Kütuseliiter läheb tanklas kallimaks keskmiselt 6,5 sendi võrra. Soomlaste bensiinikulu tõuseb aastas 77 euro võrra. Arvestus on tehtud 7 liitrit 100 km-le võtva auto kohta, millega sõidetakse aastas 17 000 kilomeetrit.

Diisel kallineb aastas 66 euro võrra. Arvestus on tehtud 6 liitrit 100 km-le võtva auto kohta, millega sõidetakse aastas 17 000 kilomeetrit.

Koroonakriisi ajal on kütusehinnad olnud madalad ja maailmaturul on kütuste hind jätkuvalt madal. Praegu pole veel teada, kas maksutõus üldse tarbija lõpphindades kajastub. Varem on see enamasti kohe juhtunud.

Vielä ehdit tankata halvalla: Näin bensaveron korotus iskee jo ensi viikolla

Korotuksen taustalla on viime syksyn budjettiriihi. Polttoaineiden hinnat nousevat elokuun alussa uusien veronkorotusten astuessa voimaan. Fossiilisen moottoribensiinin vero nousee 5,71 senttiä litralta ja fossiilisen dieselöljyn 6,46 senttiä litralta. Uusiutuvista raaka-aineista valmistettujen biopolttoaineiden litrakohtainen veronkorotus jää näitä alhaisemmaksi. Fossiilisten polttoaineiden verotusta korotetaan 250 miljoonalla eurolla.

Kommentaarid
(Külastatud 791 korda, 1 külastust täna)