Soomes on koroonakriisi ajal kohati mitmekordistunud enesetappude arv

Soomes on Espoos, Tamperes ja Jyväskylas mitmekordistunud koroonakevade ajal arvatavate enesetappude arv. Lisaks on kolmekordistunud enesetapumõtetega seotud kõnede arv usaldustelefonile.

Usaldustelefonile helistatakse ööpäeva jooksul enesetapumõtetega seoses 15 korda. Lisaks on tšätis Sekasin seotud 10 protsenti kontaktidest enesetapumõtete või konkreetsete enesetapukatsetega, vahendab MTV.

MIELI ry veebi kriisivaldkonna juht Satu Sutelainen ütles, et paljudel on enesetapumõtted seotud lootusetu olukorraga. Tundub, et pole väljapääsu ega muud võimalust kui enesetapp. Tavaliselt on abi juba rääkimisest ning leitakse sasipuntras koht, kust saab edasi minna.

Tavaliselt helistatakse siis, kui pole tuge ega sotsiaalseid kontakte ning paljudele on see viimane piir. Näha on ka majanduslikke probleeme. Tavaliselt tulevad sellised mõtted öösel. Juulikuu on olnud väga aktiivne. Tavaliselt ongi juulikuu väga aktiivne.

Suvel on palju päikest, soojust ning puhkuseid ning paljude jaoks on see ahistav. Paljude jaoks on abi saamise ja ravi võimalused suvel piiratud, mistõttu jäädakse oma probleemidega üksi. Samas on näha, et inimesed julgevad abi otsida. Enesetapumõtteid tuleb alati võtta tõsiselt. Samas on heas, et inimesed oskavad ja julgevad abi otsida, seda nii usladustelefonile helistades või kasutades tšätti Sekasin.

Usaldustelefon Soomes: 09 2525 0111, Tšät: www.sekasin.fi

Kommentaarid
(Külastatud 348 korda, 1 külastust täna)