Soomes muutus maikuust autoülevaatuse kord ja nüüd on ülevaatusele vähem asja

Soomes muutus alates maikuust autoülevaatuse kord, kus üle 40 aasta vanuse auto ülevaatus on iga 2 aasta järel ja uunikumide ülevaatus iga 4 aasta järel. Varem oli kõigi üle 10 aasta vanuste autode ülevaatus nõutav iga aasta järel.

Üle 40 aasta vanuste autiode ülevaatusi tehakse Soomes aastas ligi 30 000. Kokku tehakse Soomes igal aastal ülevaatusi üle 2 miljoni, vahendab MTV.

Senised ülevaatused on näidanud, et vanemad autod on reeglina paremas korras kui uuemad, 10-15 aasta vanused autod.

Uue auto esimene ülevaatus on Soomes 4 aasta järel. Alla 10 aasta vanuste autode ülevaatus on iga 2 aasta tagant. Viimastel aastal on Soomes ülevaatusel läbi kukkunud 30 protsenti autodest, see on seotud asjaoluga, et ülevaatusel käivad põhiliselt vanemad, üle 10 aasta vanused autod, millel esineb rohkem puudusi.

Põhilised probleemid on ülevaatusel pidurute, roolivarraste, heitgaaside ja roostega. Põhiliselt tähendab see detaile, mis aja jooksul kuluvad. Möödunud, 2019. aastal kukkus A-Katsastuse ülevaatuspunktides 5-aastastest autodest ülevaatusel läbi ligi 6 prosenti, 10-aastastest autodest ligi 18 prosenti ja 15-aastastest autodest ligi 34 prosenti. 20–30-aastastest autodest kukkus läbi ligi 38 prosenti, aga üle 40-aastastest autodest kukkus läbi vaid 15 protsenti..

Kommentaarid
(Külastatud 2,496 korda, 1 külastust täna)