Soomes kasvab nüüd mühinal seeni, ühe päevaga võimalik teenida 500 eurot

Soomes on tänavu suurepärane seeneaasta ja eriti palju on kivipuravikke, mille korjamisega teenivad vilkamad 500 eurot päevas.

Kivipuravike rohkus ja varajane saak üllatavad isegi kogenud asjatundjaid. Palju seeni on korjatud, aga väga palju on jäänud metsa mädanema, vahendab Taloussanomat.

Usinamad korjajad võivad praegu seentega raha kokku ajada sadu eurosid päevas. Möödunud nädalal püstitas üks Põhja-Savo Rautavaara korjaja omamoodi rekordi, kui korjas ühe päevaga seeni 500 euro eest.

Tavapärane korjaja võib korjata päevas kivipuravikke 100-200 euro eest. Samas nõuab seegi head füüsilist vormi ja seenekohtade tundmist. Kivipuravikke tõuseb aga nüüd nagu seeni pärast vihma üle terve Soome Helsingist kuni Rovaniemini välja.

Juunikuu oli soe ja vihma sadas korralikult. See tähendab, et seenesaak tuleb väga hea. Üllatunud on isegi seente kokkuostjad, kel ei jätku niipalju kaste, kui praegu seeni tuuakse.

Puravike puhul tuleb ainult jälgida, et seened poleks ussitanud. Metsa tuleb minna varakult ja viia seened kokkuostu veel samal päeval. Tegemist on praegu esimese suure seenesaagiga, augustikuus tõotab tulla veel teine. Kõige parem puraviku-aasta on seni olnud 2003, seeni kasvas siis isegi asfaldiaukudes. Soomest müüdi siis puravikke maailma üle miljoni kilo. Enamus neist viiakse Itaaliasse.

Korjajatele makstakse ühe kilo esimese klassi kivipuravike eest 4 eurot, teise klassi eest 2 eurot ja kehvemate eest euro kilo. Hind võib olenevalt päevast ka muutuda. Soome tuntumaid kivipuravike kokkuostjaid on Loreno Dalla Valle, kel on üle Soome avatud 70 kokkuostupunkti.

Nyt nousee hurjasti tatteja – huippukerääjä tienasi yhdessä päivässä yli 500 euroa

Herkkutatteja nousee nyt hurjaa vauhtia Suomen metsiin. Sadon määrä ja aikaisuus on yllättänyt alan ammattilaisetkin. Herkkutateista on tulossa tänä kesänä huippusato. Sadon määrä ja sen aikaisuus on yllättänyt niin kerääjät kuin tattibisnestä pyörittävät yrittäjät Itä-Suomessa. – Järjettömät määrät tatteja on ennättänyt pilaantua metsiin.

Kommentaarid
(Külastatud 3,282 korda, 1 külastust täna)