Soomes haigestus koroonasse 1-aastane laps, vanemad ei saa aru, kust haigus tuli

Soome noorim koroonapatsient on 1-aastane Peppi, kelle vanemate jaoks on suur mõistatus, kust haigus tuli. Vanemate väitel on laps kogu aeg nendega koos olnud.

Pere elab Vantaal ja laps haigestus juunikuu lõpus. 4-liikmeline pere oli järginud kõiki piiranguid ja soovitusi, vahendab Iltalehti.

Pereisa väitel algasid lapsel vaevused paar nädalat tagasi, kui pere oli naasnud koju ühe sugulase juurest. 1-aastane laps tundus väsinud. Pärast päevaund tõusis lapsel kõrge palavik.

Kõrge palaviku tõttu soovitati perel minna lapsega kohe arsti juurde. Arst küsis, kas lapsele võib teha koroonatesti. Järgmisel päeval tuli proovi tulemus, millest selgus, et test oli positiivne. Kaks päeva hiljem testiti ülejäänud pereliikmeid: isa, ema ja 3-aastane vanem õde, aga nende proovide tulemused olid negatiivsed.

Sugulast testiti samuti ja ka tema testi tulemus oli negatiivne. Ei sugulasel ega pere liikmetel pole olnud mingeid haigusnähtusid.

Väike Peppi, kes hiljuti tähistas oma esimest sünnipäeva on Soomes üks pisemaid koroonapatsiente. Lapsel esinesid koroona haigusnähud nagu palavik, väsimus, kõhulahtisus ning silmade ja nina sügelemine. Koroonat on Helsingi ravipiirkonnas tuvastatud ka vastsündinud lastel, kelle ema oli nakatunud. Nendel lastel aga pole haigusnähtusid esinenud.

Kokku on Helsingi piirkonnas tuvastatud 5300 koroonaga nakatumist, millest 0-4-aastaseid lapsi on vaid ligikaudu sada. Haigus on väikestel lastel kulgenud leebelt ja pea kõik on tulnud toime koduse raviga.

Haiglaravil on koroonaga olnud Helsingi piirkonnas 5 last ja neil on olnud leebed nähud nagu hingamisteede põletik ja kõhulahtisus. Helsingi piirkonnas on olnud ka juhtumeid 5-liikmelistes peredes, kus ainult ühel lapsel on tuvastatud koroona. Seda peetakse küllalt erakordseks, sest gripi puhul haigestuvad tavaliselt kõik pere liikmed.

Peppi vanemad ei suuda aru saada, kust nende 1-aastane laps võis haiguse saada, kui kõik teised pere liikmed on terved. Üks võimalus on, et mõni pere liikmetest on olnud positiivne ja ilma haigusnähtudeta, ning tema käest on laps nakkuse saanud. Spetsialistide arvates toob tavaliselt haiguse perre mõni täiskasvanutest. Lapsed ise enamasti teisi lapsi ja täiskasvanuid ei nakata.

Arsti arvates sai Peppi nakkuse 4-5 päeva enne haigusnähtude ilmnemist. Vanemate väitel sai laps ilmselt nakkuse kusagilt ise, kuigi see on hämmastav, sest laps oli kogu aeg koos vanematega, samuti ei käi ta lasteaias. Arvatavasti tuli nakkus toidupoest, kus laps ja ema käisid 3,5 ööpäeva enne haigusnähtude ilmnemist.

Poes käidi hommikul vara, kui seal oli vähe inimesi. Lapsed istusid poe ostukärus. Ainus võimalus on, et keegi, kel oli nakkus kasutas käru enne neid. Samas on koroona kohta väidetud, et pindadelt nakkab see halvasti.

Peppi sai arsti juures valuvaigistit ja palavik alanes kohe. Pärast seda jälgiti tema olukorda veel paar päeva. Arst helistas iga päev ja küsis lapse kohta.

Lastel on haigust olnud nii vähe, et arstid ei osanud öelda, kui kaua vaevused kestavad. Täiskasvanutel kestavad kooroona vaevused 7-10 päeva. Peppil oli palavik kaks päeva ja kõhulahtisus nädal aega. Pärast seda polnud enam midagi ja laps on terve nagu enne. Vaevuste algusest on nüüd möödas kaks nädalat ja karantiin kestab veel nädala. Karantiinis on terve pere.

Karantiin tähendab seda, et välja saab käia, kui hoida teiste inimestega 2-meetrist vahet. Sugulane, kellega pere kohtus määrati samuti 2 nädala pikkusesse karantiini.

Peppi, 1, on Suomen nuorimpia koronapotilaita – perhe ymmällään tartunnan alkuperästä: “Ei käy missään ilman meitä”

Vantaalla asuvan nelihenkisen perheen alkukesä sai odottamattoman käänteen, kun perheen 1-vuotiaalla Peppi-tytöllä todettiin kesäkuun lopussa koronavirus. Pepin sairastuminen oli järkytys perheelle, joka on noudattanut epidemiaan liittyviä rajoituksia ja suosituksia säntillisesti siitä lähtien, kun ne tulivat voimaan.

Kommentaarid
(Külastatud 1,214 korda, 1 külastust täna)