Soome oleks äärepealt Euroopa Liidu koroona kriisipaketi kokku kukutanud

Soome peaminister Sanna Marin läks pühapäevasel Euroopa liidrite õhtusöögil vaidlema Hispaania valitsusjuhi Pedro Sánchez’iga.

Kui varem oli Soome toetanud Euroopa koroona kriispaketti, siis pühapäeval ütles sellest ootamatult lahti. Sellega läks Soome ühte leeri Rootsi, Hollandi, Austria ja Taani ehk nn säästliku nelikuga, kes olid sõdinud kriisikava vastu, vahendab Financial Times.

Pärast seda tõusis kartus, et Soome kukutab kokku kriisipaketi, mille üle oli mitu päeva vaieldud. Sánchez oli õhtusöögil öelnud, et kriisipaketis tuleks toetuste osa veelgi suurendada. Marin ütles selle peale, et teatud riigid on juba saanud 350 miljardit. Nüüd oleks aeg ka neil vastu tulla.

Pärast seda kohtusid paketile vastu seisnud riikide juhid veel Saksamaa kantsleri Angela Merkeli ja Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga. Seal lubati neile riikidele teatud soodustusi, peale mida need riigid jäid kriisipaketiga nõusse. Soome aga midagi ei saanud, kuna seda ka ei nõudnud.

Teada on see, et Macron oli põrutanud nn säästlike maade juhtide juuresolekul rusikaga vastu lauda ja öelnud, et nad käituvad nagu Suurbritannia endine peaminister David Cameron. Eriti oli see mõeldud Hollandi peaministri Mark Rutte suhtes.

Despite historic EU deal, deep rifts remain

When Finnish prime minister Sanna Marin confronted Spain’s Pedro Sánchez over a testy summit dinner on Sunday night in Brussels, EU leaders began to fear there was a real risk that their marathon negotiations on the bloc’s response to coronavirus would end in failure.

Kommentaarid
(Külastatud 653 korda, 1 külastust täna)