Paha lugu: koroona on muteerunud varasemast 10 korda nakkavamaks ja see mutatsioon on jõudnud Soome

Koroonaviiruse nakkavam ja ohtlikum vorm on maailmas seljatanud peaaegu täielikult algselt Hiinast Wuhanist alguse saanud viiruse.

Uuringud on juba pikka aega näidanud, et maailmas levib praegu kiiresti koroonaviiruse nakkavam ja ohtlikum vorm. Soome professor kinnitab seda ja väidab, et see on jõudnud ka Soome, vahendab Ilta-Sanomat.

Viiruste omaduste hulka kuulub muteerumine ning tavaliselt seljatab viiruse uus versioon vana. See võib olla juhus, aga võib tuleneda sellest, et uus vorm levib vanaga võrreldes paremini.

Teadusajakiri Cell kirjutas hiljuti koroonaviiruse mutatsioonist, millel on suurem võimekus inimese organismi tungida. Koroona vana vorm kannab nimetust D614, mutatsioon on G614.

Teadlaste väitel on uus vorm G614 peaaegu täielikult seljatanud maailmas vana, Hiinast Wuhanist pärit viiruse vormi. Mutatsioon toimus juba veebruaris pandeemia alguses ja on sellest ajast maailmas kiiresti levinud.

Helsingi ülikooli professor ja kliinilise mikrobioloogia arst Olli Vapalahti ütles, et mutatsioon on jõudnud ka Soome. Tema väitel toimuvad mutatsioonid juhuslikult ja juhus võib olla ka nende laiem levik. Vaatamata mutatsioonile on Aasias siiani riike, kus levib vaid viiruse vanem versioon.

Koroonaviiruse mutatsioonil G614 on tuvastatud omadusi, mis muudavad selle kergemini nakkavaks. Tegemist võib olla seega viiruse evolutsiooniga, kus uus ja efektiivsem vorm seljatab vana ja vähem nakkava. Teadusväljaandes Science avaldatud USA Massachusettsi ülikooli uuringust tuleb välja, et uus vorm on vanast 3-10 korda nakkavam. Teadlaste väitel tuleb see sellest, et viirus on leidnud viisi, kuidas paremini inimese organismi tungida.

Professor Vapalahti sõnul on maailmas tehtud uuringutest tulnud välja, et uut viirust esineb inimeste organimis rohkem, seda võrreldes vana viirusega. See viitab asjaolule, et uus mutatsioon levib paremini. Koroona mutatsiooni parem nakatumisvõime on tuvastatud ka laboris. Seega on nii päriselus kui laboris ära tõestatud, et koroona mutatsioonil on omadused, mis muudavad selle nakkavamaks.

Professor Vapalahti sõnul võib viirus veelgi muutuda, aga pole teada, kuidas see mõjutab epideemia kulgu. Selle kohta veel info puudub.

Koronavirus mutatoitui jopa kymmenen kertaa entistä tartuttavammaksi – suomalaisprofessori: vallannut myös Suomen

Koronaviruksen herkemmin tarttuva muunnos on syrjäyttänyt Kiinan Wuhanissa havaitun version lähes täydellisesti. Tutkimukset ovat jo pidempään osoittaneet, että koronaviruksesta leviää parhaillaan maailmalla uusi, havaintojen mukaan helpommin tarttuva muoto. Suomalaisprofessori vahvistaa tiedon ja sanoo uuden muunnoksen vallanneen alaa myös Suomessa. Virusten ominaisuuksiin kuuluu niiden muuntuminen eri tavoin levitessään, ja epidemian edetessä on tavallista että uudella perimällä varustettu versio syrjäyttää vanhan.

Kommentaarid
(Külastatud 2,022 korda, 1 külastust täna)