Öötaevas võib nüüd palja silmaga näha 5 planeeti

Eelolevatel öödel tasub heita pilk taevasse, kuna palja silmaga on võimalik taevas näha koguni 5 planeeti. Taevas on planeetidest Veenus, Merkuur, Mars, Jupiter ja Saturn. Lisaks on võimalik taevas näha helendavaid ööpilvi.

Ööpilvi näeb eriti hästi nädalavahetusel, mil taevas on selge ja ilm on soe. Ööpilved on näha põhjataevas kella 1 ajal öösel, vahendab Iltalehti.

Ööpilvi näeb paremini Soome lõunaosas. Need tekivad kosmosest tuleva meteooritolmu tagajärjel, see jääb atmosfääri pidama ja jäätub. See on kõrgel atmosfääris jäätunud kosmosetolm. Pilved on 80 km kõrgusel, kõrgemal kui tavalised pilved. Ööpilved peegeldavad horisondi taga olevat päikesevalgust.

Kõik viis planeeti on horisondi kohal veel järgmised nädal aega. Neid näeb kella 3.30 ajal hommikul. Jupiter on kõige eredam, Merkuur seevastu kõige hägusem. Planeete näeb samuti paremini Soome lõunaosas. Põhja pool on ööd valgemad ja seetõttu planeete raskem märgata.

Viiest planeedist paistab kõige paremini Veenus. Mars on punakat värvi. Ööpilvi on kergem näha kui planeete.

Voit nyt nähdä yötaivaalla peräti viisi planeettaa – asiantuntija vinkkaa parhaan kellonajan bongailulle

Tulevina öinä kannattaa suunnata katse taivaalle, jos haluaa nähdä kauniita valaisevia yöpilviä. Viime yönä taivaalta oli mahdollista havaita paljain silmin viisi planeettaa: Venus, Merkurius, Mars, Jupiter ja Saturnus. Planeettojen lisäksi yöllistä kesätaivasta ovat koristaneet valaisevat yöpilvet. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeströmin mukaan yöpilviä on helpoin havaita tänä viikonloppuna, kun on vielä lämmintä ja selkeää.

Kommentaarid
(Külastatud 2,183 korda, 1 külastust täna)